Ion Ceban, despre închiderea centrului COVID de la Moldexpo: O crimă din partea statului. Ala Nemerenco este cel mai prost ministru de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban
Ion Ceban

Primarul de Chişinău, Ion Ceban, a criticat dur decizia ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco, de a închide centrul COVID de la Moldexpo. Edilul susţine că această decizie „este un atac raider al Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului asupra sănătăţii oamenilor”.

„Este o crimă din partea statului asupra cetăţenilor săi. Habar nu are ce spune persoana din fruntea Ministerului Sănătăţii, care trebuie să fie responsabilă de acest domeniu şi să nu se creadă prinţesă peste toţi medicii. Despre acest lucru vorbeşte tot sistemul medical. Este cea mai proastă manageră de până acum de la Ministerul Sănătăţii. Rog Guvernul şi parlamentarii să-i pună întrebări acestei ministre - ce acţiuni concrete a realizat, în afară de a face de ruşine colegii săi şi anume de a se exprima nereuşit şi cu amuzament pe mai multe subiecte. A vorbit despre ciparea copiilor, se dezice de acţiunile pe care le fac tot ei şi anume vaccinarea în câmp al oamenilor”, a spus Ion Ceban într-o conferinţă de presă luni, 22 noiembrie.

Ion Ceban consideră că felul în care a prezentat Nemerenco decizia de închidere a centrului COVID „este o ruşine”.

„Nu a spus niciun cuvânt cu ce efort a fost creată această instituţie, foarte necesară în 2020. Centrul COVID a avut rolul crucial în eficientizarea gestionării fluxului mare de pacienţi şi de diminuarea presiunii asupra sectorului spitalicesc. Aduc aminte pentru cei care nu au mişcat un deget în gestionarea pandemiei că, în perioada de activitate, prin Centru au trecut peste 40.000 de suspecţi cu COVID. Peste 15.000 au fost testaţi pozitiv, iar circa 4.000 de persoane au primit tratament staţionar. Întrebarea care ne macină acum este următoarea: Oare este oportună decizia de a închide centrul COVID fără o analiză prealabilă?”, a spus Ceban.

Amintim că ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, a anunţat recent că Centrul COVID de la Moldexpo va închis în următoarele zile. Toţi pacienţii au şi fost evacuaţi deja, fiind transferaţi către alte spitale. Au fost păstrate doar trei-patru paturi pentru reanimare „în caz că 112 aduce pacienţi mai gravi”. 

„După ce am venit la minister, am decis că acest centru trebuie descărcat şi pacienţii din reanimare urgent evacuaţi.[...] Toate ţările au renunţat demult la aşa modele, astăzi situaţia şi experienţa sistemelor e cu totul alta”, a adăugat ministra, pe 18 noiembrie, în plenul Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite