Ion Ceban anunţă că PSRM va participa la formarea unui grup de lucru cu ACUM, doar dacă la şedinţă se vor discuta şi propunerile Socialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban

Deputatul PSRM Ion Ceban a răspuns la invitaţia repetată lansată Socialiştilor de Blocul ACUM, privind formarea unui grup de lucru, la care ar urma să se discute pachetul de „deoligarhizare” a statului. Socialistul a reiterat că PSRM va accepta să participe în cadrul grupului de lucru, doar dacă ACUM este dispus să discute şi propunerile PSRM de formare a unei alianţe de guvernare, dar nu a unui guvern minoritar.

„Remarcăm tonalitatea mai puţin categorică a mesajelor celor de la ACUM, ceea ce ar putea crea pe viitor premize de discuţii pe marginea depăşirii crizei politice create, însă constatăm cu regret că PAS şi DA încă nu sunt disponibili pentru a avea negocieri serioase privind propunerile PSRM aprobate la ultima şedinţă a Consiliului Republican”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, „Partidul Socialiştilor a stabilit clar şi a anunţat public acele condiţii iniţiale de la care partidul este disponibil să înceapă negocierile privitor la crearea coaliţiei de guvernare şi a unui guvern de coaliţie funcţional format din reprezentanţii ambelor părţi”.

„Chemarea de astăzi a celor de la ACUM nu aduce claritate referitor la acceptare sau neacceptarea propunerilor noastre de a forma o coaliţie funcţională. Reiterăm că suntem disponibili de a forma grupuri de lucru la nivel de conducere a Partidului Socialiştilor, dar şi partidelor PAS şi DA pentru a discuta formarea conducerii Parlamentului, examinarea propunerilor legislative propuse de ambele părţi, însă acest lucru poate fi iniţiat doar în condiţiile disponibilităţii celor de la ACUM de formare a unei coaliţii stabile de guvernare în baza propunerilor înaintate de Consiliul Republican al PSRM, cu scopul schimbării actualului sistem de guvernare şi evitării declanşării alegerilor parlamentare anticipate”. a spus Ion Ceban.

El a mai menţionat că Socialiştii sunt „îngrijoraţi de unele acţiuni şi activităţi cu tentă unionistă din ultimile zile la care activ participă conducerea blocului ACUM şi care categoric nu pot fi acceptate de socialişti ca element al următoarei guvernări”.

Blocul politic ACUM a comunicat marţi, 23 aprilie, că „reiterează angajamentele sale ferme de a elibera instituţiile statului din captivitate, de a combate corupţia, de a stopa persecuţiile politice şi de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

Amintim că Blocul ACUM a anunţat marţi, 16 aprilie, că alegerile anticipate sunt inadmisibile în condiţiile actuale, în care instituţiile de stat ar fi în subordinea lui Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a menţionat că insistă ca PSRM să sprijine iniţiativele „de deoligarhizare” şi să sprijine un guvern minoritar condus de ACUM, dând de înţeles că nu va susţine candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de speaker. Totodată, ACUM a propus formarea unui grup de lucru format din ACUM-PSRM, menit să discute iniţiativele celor două entităţi politice, care se referă strict la „deoligarhizare” şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor.

Imediat după anunţul ACUM, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că socialiştii nu văd sensul creării grupurilor de lucru respective şi a discuţiilor sterile, în condiţiile în care socialiştii au spus clar că pledează pentru o alianţă deplin funcţională cu ACUM, în care socialiştii să aibă funcţia de preşedinte al Parlamentului şi conducerea a patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi funcţia de prim-vicepremier pentru reintegrarea ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite