Iniţiativa civică de revizuire a patru articole din Constituţie, avizată pozitiv de Curtea Constituţională de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liber pentru modificarea Constituţiei. FOTO: tribuna.md
Liber pentru modificarea Constituţiei. FOTO: tribuna.md

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat pozitiv iniţiativa civică privind organizarea unui referendum naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Iniţiativa civică prevede organizarea unui referendum republican, care intenţionează să modifice patru articole din Constituţia Republicii Moldova.

Grupul de iniţiativă care a informat Comsia Electorală Centrală intenţia sa de iniţiere a referendumului republican este condus de Nicolae Gîrbu, fostul membru al CEC, iar secretarul grupului este Chiril Moţpan. Aceştia propun ca cetăţenii Republicii Moldova să răspundă la patru întrebări pentru a modifica patru articole din Legea Supremă.

Astfel, grupul de iniţiativă propune modificarea articolului 60, alineatul 2, care prevede reducerea numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 71 de deputaţi, şi excluderea alineatului 3 a articolului 70 din Constituţie, care prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

O altă întrebare ţine de modul de alegere a şefului statului. „Sunteţi pentru modificarea şi completarea art. 78 din Constituţie în vederea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat? - Pentru. - Contra” - astfel sună cea de-a treia întrebare. Precizăm că, în prezent, preşedintele este ales cu votul a 61 de deputaţi. 

De asemenea, Curtea Constituţională a avizat iniţiativa de modificare a articolului 89 cu expunerea acestuia într-o nouă redacţie, care să prevadă că, în cazul săvârşirii de către Preşedintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituţia, Parlamentul poate aproba iniţiativa a cel puţin o treime din deputaţi, de suspendare din funcţie, cu organizarea în cel mult 70 de zile, a unui referendum privind demiterea preşedintelui.

Proiectul de lege constituţională privind revizuirea Constituţiei poate fi supus referendumului după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Curtea Constituţională precizează că, în cazul iniţiativei civice de revizuire a Constituţiei, termenul de 6 luni, în interiorul căruia proiectul de lege constituţională nu poate fi adoptat, include perioada de după înregistrarea la Comisia Electorală Centrală a grupului de iniţiativă, colectarea semnăturilor şi verificarea listelor de subscripţie.

 

Avizul Curţii este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite