Indicele de integrare europeană: Republica Moldova, cea mai aproape de standardele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul Parteneriatului Estic de la Varsovia
Summitul Parteneriatului Estic de la Varsovia

Potrivit studiului, Republica Moldova are cele mai bune rezultate din cadrul celor şase ţări din Parteneriatul Estic.

Pornind de la progresele înregistrate, experţii au calculat Indicele de integrare europeană al ţărilor-membre ale Parteneriatului Estic pentru 2013, evaluate pe o scară de la 0 la 1 punct.

Astfel, Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic. „Moldova este reformatorul de top în regiune şi este cea mai aproape de standardele UE. Deşi la capitolul Legătură (care analizează gradul de dezvoltare a relaţiilor politice, economice şi sociale)  punctajul rămâne acelaşi ca în 2012, la capitolele Apropiere (ce vizează legislaţia, practicile şi instituţiile) şi Management (unde sunt analizate politicile şi managementul) au fost înregistrate progrese. Republica Moldova continuă să ocupe poziţia de lider în toate cele trei dimensiuni şi are cea mai mare notă la capitolul democraţie”, se mai menţionează în studiul.

Astfel, la capitolul relaţiilor politice, economice şi sociale am obţinut cea mai mare notă – 0.70 şi suntem urmaţi de Ucraina cu 0.65 şi de Georgia cu 0.57. Suntem lideri şi atunci când este vorba de alinierea la standardele UE, unde ţara noastră a fost notată cu 0.67 fiind urmaţi de Georgia cu 0.63 şi de Ucraina cu 0.58. La capitolul management am obţinut 0.59 fiind urmaţi de Georgia cu 0.58 şi de Ucraina cu 0.52.

Lipsa voinţei politice împiedică reformele

“Ţările au răspuns diferit la oferta iniţială a Uniunii Europene, demonstrând niveluri diferite de angajament şi de performanţă. Cu toate acestea, indicele din 2013 arată că toate cele şase ţări, cu unele excepţii, sunt pe o pistă pozitivă în ceea ce priveşte integrarea europeană. Toate cele şase ţări au progresat în procesul de reformă, cu excepţia Azerbaidjanului, care rămâne la acelaşi nivel ca şi în anul precedent”, se menţionează în studiul Indicele de Integrare Europeană.

În studiu se menţionează că pe parcursul anului, ţările au progresat, dar şi au stagnat în diferite domenii. “Patru ţări - Moldova, Georgia, Armenia şi Belarus - au îmbunătăţit modul în care gestionează relaţiile cu UE, Ucraina nu şi-a schimbat abordarea, în timp ce Azerbaidjan şi-a atenuat mecanismul de management”, se menţionează în studiu. Totodată, potrivit acestuia “progresul este, fără îndoială sub aşteptările mari stabilite la lansarea Parteneriatului Estic. Voinţa politică insuficientă a guvernării împiedică încă reforme importante. Cu toate acestea, progresele înregistrate înseamnă că Parteneriatul Estic funcţionează şi că obiectivele stabilite pentru Summitul Vilnius au adus aceste ţări mai aproape de UE”, se mai menţionează în studiu.

Studiul, scris de experţi din mai multe ţări (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina), reflectă progresul privind procesul de integrare europeană a ţărilor menţionate mai sus, analizând mai multe sectoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite