Ilie Cazac, tânărul graţiat de liderul Transnistriei: "Igor Smirnov a făcut foarte multe crime şi trebuie condamnat pentru asta" Vezi GALERIA FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Cazac a venit astăzi la Chişinău, unde s-a întâlnit cu oficialii moldoveni. Într-un interviu pentru ziarul „Adevărul“, el a declarat că va rămâne la rude în capitala Republicii Moldova deoarece în oraşul natal nu se mai simte în siguranţă. Fostul inspector fiscal a povestit despre condiţiile din detenţie şi i-a criticat pe liderii de la Tiraspol.

Cine crezi că te-a ajutat cel mai mult să ieşi din închisoarea transnistreană?

Guvernul Republicii Moldova a fost destul de pasiv, însă datorită tuturor actorilor internaţionali şi mamei mele, care a luptat foarte mult, s-a zbătut şi a făcut lucruri pe care nu fiecare le putea face, am fost eliberat.

Te mai întorci la Tighina?

O să stau la Chişinău până săptămâna viitoare. Acolo nu mai pot să revin pentru că nu sunt în siguranţă. Mi s-a propus să plec în Cehia pe o lună să fac reabilitare. M-au sunat chiar din Cehia şi cred că o să merg.

Ai fost bătut în detenţie, unde simţi că ai probleme?

De securişti nu, dar de gardieni şi oamenii securiştilor printre detinuţi, da. Mă obligau să spun diverse lucruri, să mă autodenunţ. Am probleme cu digestia, cu inima, cu mai multe, din cauza condiţiilor în care am stat.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Poţi să ne descrii aceste condiţii?

Au fost diferite, unde mai bine, unde mai rău, unde insuportabil. La Hlinaia, Grigoriopol, au fost cele mai proaste condiţii. Acolo iarna nu este apă şi nici căldură.

Ai stat şi în carceră?

Am stat 20 de zile când am refuzat să dau interviu postului oficial de televiziune, în care trebuia să mă autodenunţ. În continuare mă consider nevinovat, chair şi ei mă consideră nevinovat, când au semnat pe caracterizarea mea.

Şi-a cerut scuze cineva când ai plecat pentru că ai fost ţinut în detenţie ilegal? Ce ţi-au zis când ai plecat?

Directorul adjunct al penitenciarului a spus „Slavă Domnului că am scăpat de tine".

Cât timp ai lucrat inspector fiscal la Tighina?

Un an, patru luni şi jumătate. Am făcut practică patru luni şi jumătate, după care am fost angajat în calitate de locotenent în serviciul fiscal. Cu vreo trei zile înainte de arest mi-au permis accesul la baza de date secretă. Deci a fost totul pregătit de ei.

Cum ai decis ca după studiile de la Chişinău să te întorci acasă? Credeai că te poţi realiza acolo?

Am lucrat şi la Chişinău, dar am înţeles că mai bine e să revin în oraşul meu natal. Şi în viitor sper că va fi rezolvat acest conflict şi mă voi putea întoarce acasă. Vreau să locuiesc acolo, dar din motive politice va trebui să rămân la Chişinău.

Citește și:

VIDEO Ilie Cazac e acasă. VEZI primele imagini cu tânărul eliberat de separatistul Smirnov

UPDATE Ilie Cazac a fost grațiat și se află acasă, la Tighina. Vezi aici prima lui declarație, după eliberare!

„Am fost şi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova", spun părinţii lui Ilie Cazac

Crezi că va putea fi soluţionat acest conflict, ca oamenii de acolo să se poate simți în siguranţă şi să li se respecte drepturile minime?

Ştim că acolo drepturile nicicum nu se respectă. Trebuie mai multă voinţă politică din partea SUA, UE şi Guvernul Republicii Moldova. Sigur că Smirnov trebuie să fie scos de la conducerea Transnistriei.

Crezi că dacă ar veni un alt lider politic în locul lui Smirnov, situația va fi alta? Se vehiculează acum numele lui Caminschi.

N-am încredere în domnul Caminschi fiindcă îl consider iresponsabil. Nu cred că el ar putea schimba ceva. Singurul lui atu în faţa lui Smirnov e că e cetăţean al Republicii Moldova.

În cererile de graţiere, te-ai adresat cetăţeanului Smirnov. Îl consideri egal în drepturi cu tine?

Nu-l consider egal în drepturi cu mine fiindcă eu sunt cetăţean al acestui stat, iar el - cetăţean străin. Prin Constituţie, un străin are mai puţine drepturi decât un cetăţean cu drepturi. În al doilea rând, el a făcut foarte multe crime şi trebuie condamnat pentru asta, şi cum a spus Oazu Nantoi, şi eu sunt de acord cu el, Smirnov trebuie executat.

Ce vrei să faci acum?

După recuperare, vreau să mă restabilesc la masterat pe care nu l-am putut termina deoarece m-au arestat separatiştii. În rest nu ştiu, nu m-am gândit încă la asta. Vreau să-mi vizitez bunicii de la Ceadâr Lunga.

Autorităţile i-au promis un apartament în Chişinău

Tânărul povesteşte că în timpul detenţiei ilegale a citit mult şi a învăţat limba engleză de la zero. „Simţeam nevoia să fac ceva, altfel degradam acolo", povesteşte Ilie.

Cea mai bucuroasă de graţiere e mama lui, Stela Surchicean, care a luptat pe toate căile, inclusiv făcând greva foamei în faţa Ambasadei Rusiei de la Chişinău, ca fiul ei să ajungă la libertate. „Rusia dacă a vrut l-a eliberat, Smirnov este doar o marionetă", crede femeia. „A fost doar un joc, să arate lumii că Moldova nu este în stare să-şi apere proprii cetăţeni. Cazul nostru a demonstrat încă o dată cine sunt criminalii adevăraţi", mai adaugă aceasta. „Copil care aducea diplome acasă", aşa îl descrie mama lui pe tânărul condamnat de separatiştii la 14 ani de închisoare pentru „înaltă trădare".

Potrivit femeii, guvernanţii i-au promis lui Ilie Cazac un apartament în Capitală întrucât acasă nu va putea reveni prea curând.

Citește și:

Secretariatul Internaţional al Organizaţiei Mondiale împotriva Torturii cere eliberarea şi despăgubirea lui Ilie Cazac

JUSTIŢIE STALINISTĂ: Moldoveanul Ilie Cazac, ex-angajat la Fisc în Tighina, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru "înaltă trădare

VIOLENȚE Ilie Cazac a fost bătut de milițienii transnistreni

CHIŞINĂU: După graţierea lui Ernest Vardanean, familia lui Ilie Cazac aşteaptă mila lui Igor Smirnov

Guvernul Republicii Moldova: „Decizia de condamnare a lui Ilie Cazac este ilegală și nefondată"Filat şi Smirnov, întâlnire în Germania

GALERIE FOTO Premierul Vlad Filat a discutat cu liderul separatist în Germania. Până acum nu au fost făcute publice noutăți cu privire la eliberarea lui Ilie Cazac

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite