Ilia Trombiţki: Independenţa „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neaşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul în primul Parlament Ilia Trombiţki consideră că independenţa „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neaşteptat, „mulţumită” Comitetului de Stat pentru Starea Excepţională (GKCP-ului).

„Rusia a declarat deja independenţa la 12 iunie 1991, URSS a încetat să existe, rămânând formal o singură ţară. În acest moment, Moldova a declarat suveranitatea pe 23 iunie 1990 şi superioritatea legilor sale asupra legilor Uniunii”, a declarat Ilia Trombiţki într-un comentariu pentru IPN, asupra contextului intern şi extern în care s-a obţinut independenţa.

Potrivit fostului deputat, în acele momente el se afla în Karelia la o conferinţă ştiinţifică internaţională şi pentru că atunci nu exista internet, nu ştia ce se întâmplă acasă.

„Când m-am întors, am avut impresia că autorităţile nu sunt pregătite pentru o astfel de dezvoltare a evenimentelor şi, prin urmare, nu au decis imediat să declare independenţa. Era un sentiment că sunt împinşi din exterior. Nu este de mirare că Ucraina a făcut asta cu patru zile mai devreme”, declară Ilia Trombiţki.

El consideră că, probabil, partenerii occidentali nu au dorit, de asemenea, exacerbări într-unpe teritoriu, unde mii de focoase nucleare ar putea fi lovite de persoane necunoscute. Dar s-au orientat rapid şi au susţinut parada suveranităţii, sperând să rezolve situaţia mai târziu. „Responsabilitatea de a ne asigura că divorţul a fost paşnic a căzut asupra noastră, deputaţilor. Moldova nu prea a reuşit”.

Ilia Trombiţki nu este sigur, dacă părăsirea de către Moldova a URSS e o binecuvântare pentru oamenii din Moldova. „Astăzi este posibil cu greu să obţii un răspuns clar de la cetăţenii săi. Pentru că viaţa oamenilor s-a dezvoltat în moduri diferite. Cei mai mulţi au supravieţuit anilor ’90 foarte greu, din cauza economiei ruinate şi a gestionării precare a ţării”, spune deputatul în primul Parlament.

El consideră că aceşti factori rămân încă decisivi prin faptul că Moldova a deţinut mult timp poziţia celei mai sărace ţări din Europa. Lucru care, conform fostului deputat, „este fără îndoială, „meritul” elitei politice, care se caracterizează printr-o corupţie incredibilă, cu puţină competenţă şi iresponsabilitate colectivă”.

Pe plan personal, Ilia Trombiţki, consideră că Independenţa i-a oferit mai multe libertăţi şi oportunităţi de creativitate, iar la începutul activităţii primului Parlament a decis să privească ceea la ce se întâmplă prin prisma biologului priveşte printr-un microscop la mişcarea bacteriilor. „Procedând astfel, luaţi decizii cu bună credinţă. Aşa şi am votat în trei parlamente. În caz contrar, nicio sănătate nu va fi suficientă”, a declarat fostul deputat, Ilia Trombiţki.

---

La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declaraţia de Independenţă, document semnat de 278 de deputaţi. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenţei. Declaraţia originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar a fost refăcută în 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite