Igor Munteanu: Transnistria consumă sume uriaşe de bani pentru a alimenta militari de care nu are nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că un pas important în soluţionarea democratică a conflictului transnistrean îl reprezintă retragerea militarilor ruşi din regiune, dar şi demilitarizarea malului stâng al Nistrului.

Potrivit lui Igor Munteanu, pentru a soluţiona conflictul îngheţat de pe Nistru mai întâi trebuie să aibă loc „eliminarea factorului central de ameninţare”. 

„Este vorba de trupele regulate ale Federaţiei Ruse, numite şi GOTR, în care se practică recrutarea localnicilor cu cetăţenia Federaţiei Ruse, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile acordului de încetare a focului din iulie 1992, şi care nu a respectat niciodată „neutralitatea”. Militarii GOTR au fost responsabili de transferuri de tehnică, muniţii, echipament de radiolocaţii şi instruire a paramilitarilor transnistreni”, a declarat directorul IDIS „Viitorul” într-un interviu pentru ziarul „Timpul”.

Totodată, expertul e de părere că e nevoie de „demilitarizarea Transnistriei sub monitorizarea OSCE şi a altor organizaţii internaţionale”. 

„În pofida deficitului bugetar, Transnistria consumă uriaşe sume de bani pentru a alimenta militari de care nu are nevoie şi foloseşte în acest scop finanţări ilicite de la Moscova”, a menţionat Munteanu.

Tot în această ordine de idei, Igor Munteanu a precizat că şi aprovizionările de gaze naturale de la „Gazprom” sunt convertite în bani colectaţi de la populaţie şi imediat plătiţi pentru întreţinerea militarilor, securiştilor şi birocraţiei separatiste. 

„Prin urmare, nu cred că putem merge spre o soluţie de reglementare democratică câtă vreme regiunea pifteşte de militari şi muniţii vraişte. Deci, după evacuarea completă a militarilor şi a tehnicii ruseşti din regiune, avem nevoie de o perioadă de pregătire a trecerii militarilor transnistreni la viaţa civilă, precum şi colectarea şi nimicirea muniţiilor şi a tehnicii, care poate fi folosită cu caracter ofensiv”, a subliniat fostul ambasadorul al Republicii Moldova în SUA.

El a adăugat că regimul secesionist a fost scăpat de colaps atunci când i s-au aruncat „colaci de salvare” de pe malul drept. 

„Este vorba şi de semnarea contractului de importare a energiei electrice de la Kuciurgan în condiţiile în care banii Republicii Moldova servesc drept pernă de oxigen pentru administraţia separatistă, care foloseşte mai departe generozitatea suspectă a „Moldova-Gaz” de a livra gaze naturale fără a cere achitarea plăţilor pentru consumul lor de la transnistreni”, a notat Igor Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite