Igor Munteanu: Moldova a ratat 60% din finanţarea UE pentru anii 2014-2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Angela Gradinaru
FOTO Angela Gradinaru

În anii 2014-2018, Republica Moldova ar fi trebuit să primească peste 400 de milioane de euro pentru implementarea priorităţilor fixate în Acordul de Asociere cu UE. Circa 60% din această finanţare nu a intrat niciodată în ţară. Declaraţia a fost făcută de către directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directorul IDIS „Viitorul” spune că acest lucru vorbeşte despre faptul că statul va primi mai puţini bani pe viitor din cauza că nu a demonstrat capacităţi de asimilare a acestui ajutor şi atunci Moldova îngheaţă creşterea naturală a ţării şi pune obstacole nemeritate în dialogul cu UE. 

„Dacă am avea mai multă credibilitate, am putea să accesăm şi alte programe, alte fonduri de dezvoltare”, a spus Igor Munteanu.

În Parteneriatul Estic Republica Moldova este în continuare considerată ca o ţară care a avut anumite progrese datorită regimului liber de vize şi datorită faptului că s-a mişcat mai rapid decât alte ţări în Acordul de liber schimb cu UE, dar acest lucru nu aduce suficiente resurse de dezvoltare a economiei şi instituţiilor statului de drept, afirmă expertul.

Directorul Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, a spus în cadrul aceleiaşi emisiuni că până acum Republica Moldova nu a primit niciun cent din partea Uniunii Europene din asistenţa bugetară planificată pentru anul 2017. 

„Cel mai mult mă îngrijorează că suntem în a doua jumătate a anului şi ştiind procedurile interne de luare a deciziilor la nivelul Comisiei Europene cu debursarea tranşelor, mă face să cred că riscul nevalorificării asistenţei direct bugetare planificate pentru anul curent este destul de mare”, susţine Iulian Groza.

Potrivit lui, riscul este că până la sfârşitul anului curent în buget s-ar putea crea o gaură de aproximativ 100 de milioane de euro şi aceasta ar implica direct revizuirea bugetară. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite