Igor Munteanu: Moldova nu a îndeplinit cele opt condiţii asumate în faţa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO moldnova.eu
FOTO moldnova.eu

Republica Moldova nu şi-a îndeplinit pe deplin cele opt condiţii stabilite în şedinţa Comitetului de Asociere UE-RM pentru obţinerea tranşei a II-a din asistenţa macroeconomică. De această părere este deputatul Igor Munteanu, vicepreşedinte al Platformei DA, transmite IPN.

„Recent, unii oficiali ai actualului guvern au pretins că şi-au îndeplinit angajamentele şi că se aşteaptă la achitarea imediată a tranşei a II-a, exagerând ca de obicei în materie de stil, precizie şi comunicare”, declară Igor Munteanu şi face referire la fiecare dintre aceste condiţii.

În opinia sa, două dintre aceste condiţii, Aderarea la Reţeaua Anticorupţie pentru Europa de Est şi Asia Centrală a OECD şi Moratoriul asupra programului „Cetăţeni contra investiţii” sunt parţial îndeplinite. Referindu-se la prima, Igor Munteanu precizează că „procedurile au fost finalizate, dar aderarea nu este încheiată”, despre a doua spune că „moratoriul a fost extins până la 1 septembrie 2020, însă legea nu a fost abrogată”.

Potrivit lui, patru dintre aceste opt condiţii, nu sunt îndeplinite. Una dintre ele ţine de Crearea echipei comune de investigaţie a fraudei bancare. „Deşi s-au alocat resurse, echipa comună de investigaţie cu experţii letoni şi Agenţia UE Eurojust încă nu a fost formată”, precizează vicepreşedintele Platformei DA. După părerea lui, un alt indicator care nu a fost îndeplinit, iar liderii ambelor agenţii vizate s-au opus vehement, este Evaluarea independentă a Consiliului Audiovizualului şi Consiliului Concurenţei prin audituri externe, cerere exprimată de Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, OLiver Varhelyi.

Despre Strategia de reformare a justiţiei (PdA), Igor Munteanu spune că şi aceasta este o condiţie neîndeplinită. „Procesul elaborării acestei strategii este abia în etapă embrionară, presupunând o implicare efectivă şi credibilă a experţilor CoE, UE (DG Just), societatea civilă şi partidele politice”, adaugă acesta. Referindu-se la indicatorul care ţine de Reforma Consiliului Superior al Magistraturii, Igor Munteanu susţine: „ca şi în cazul Strategiei reformei sectorului justiţiei, procesul de reformare presupune implicarea efectivă şi progresul constatat de către experţi ai CoE, UE (DG Just), cu participarea societăţii civile şi a partidelor politice”.

Cu privire la condiţia de Adoptare a legii privind organizaţiile necomerciale, deputatul menţionează că la 12 iunie legea a fost adoptată în a doua lectură, nu şi în ultima, iar indicatorul va fi îndeplinit numai după adoptarea, promulgarea şi tipărirea legii.

Potrivit lui, singura condiţie îndeplinită în totalitate este Adoptarea legii privind sancţiunile pentru infracţiunile legate de spălarea banilor. „Legea a fost adoptată în lectură finală la 21 mai 2020”, aminteşte vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit lui, criza pandemică a complicat foarte mult sarcina actualului guvern în a-şi îndeplini angajamentele. „Ar fi nesăbuit să nu recunoaştem acest lucru, doar că, de dragul adevărului, nu ar trebui să acceptăm aruncarea cu uşurinţă a oricărui eşec, restanţă sau bâlbâială guvernamentală pe seama efectelor acestei urgii pe nume Covid19. Asta ar fi mai mult decât o greşeală, asta ar fi o eroare strategică în raport cu UE”, adaugă Igor Munteanu.

https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-moldova-nu-a-indeplinit-cele-8-conditionalitati-7965_1074177.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite