Igor Munteanu: Chişinăul trebuie să reducă orice finanţare a contingentului militar din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Munteanu
Igor Munteanu

Orice companie care este suspectată că ar alimenta capacităţile de luptă ale militarilor din stânga Nistrului trebuie exclusă din registrul legal al Republicii Moldova. O spune ex-deputatul Igor Munteanu, potrivit căruia Chişinăul trebuie să se asigure că forţele militare din regiunea separatistă nu-şi consolidează capacităţile, în contextul evoluţiilor războiului din Ucraina, notează IPN.

Potrivit ex-deputatului, regiunea transnistreană este dependentă de malul drept al Nistrului şi de Ucraina, iar această dependenţă poate fi folosită în avantajul autorităţilor constituţionale.

Munteanu spune că declaraţiile oficialilor de la Moscova privind protejarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova este o tentativă de a ameninţa Chişinăul. Igor Munteanu spune că autorităţile constituţionale au posibilitatea să joace cartea transnistreană mult mai abil, în condiţiile în care regiunea nu are frontieră directă cu Rusia, iar cea mai mare parte a exporturilor este orientată spre piaţa europeană.

„În privinţa Republicii Moldova au fost mai multe aluzii prin care se induce ideea că regiunea transnistreană este pământ rusesc şi va primi întotdeauna sprijin. Doar că regiunea transnistreană este enclavizată, ea depinde foarte mult de legăturile pe care le controlează Chişinăul şi Ucraina. Pe linie comercială, exporturile cu Uniunea Europeană depind de Chişinău. De Chişinău depind şi livrările de gaze naturale pe care le face Moldovagaz, chiar dacă este o subsidiară Gazprom, iar acest instrument poate fi utilizat pentru a reduce apetitul liderilor transnistreni”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Igor Munteanu sugerează autorităţilor constituţionale să nu permită finanţarea militarilor din stânga Nistrului prin legalizarea companiilor care alimentează logistic armata.

„Chişinăul trebuie să reducă orice finanţare directă sau colaterală a contingentului militar din stânga Nistrului. Orice companie care este doar suspectată că ar furniza material de luptă sau civil pentru armată, trebuie să fie exclusă din orice fel de registre legale ale Republicii Moldova. Mă refer la companii care furnizează de la produse alimentare până la îmbrăcăminte sau carburanţi. Atunci când există suspiciuni în privinţa acestor tranzacţii că alimentează capacitatea de luptă, companiile trebuie să fie eliminate din registrele legale ale Republicii Moldova. Fără această legalizare ele nu pot face comerţ cu Uniunea Europeană”, a mai spus Igor Munteanu.

Recent, printr-o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost prelungită până la data de 31 august autorizaţia de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbniţa. Potrivit datelor oficiale, uzina este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe şi impozite, asigurând astfel o parte din bugetul regiunii transnistrene. Forţele militare ale Federaţiei Ruse staţionează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ilegal, contrar voinţei autorităţilor constituţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite