Igor Grosu spune când limba „moldovenească” va deveni „română” în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat cetăţenii cu ocazia Zilei Limbii Române şi a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Acesta a venit însoţit de vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, şi de colegii din Partidul Acţiune şi Solidaritate, transmite IPN.

Igor Grosu a menţionat că este o zi importantă, în care trebuie să ne amintim de cei care, acum 32 de ani, au luat o decizie istorică, de a readuce statutul şi locul limbii române şi grafiei latine. Mai sunt multe de făcut, spune preşedintele Parlamentului.

„Mai e şi articolul ăla în Constituţie, mai e şi datoria să promovăm limba română, nu doar să ne amintim la aceste sărbători, deşi este importantă şi această sărbătoare, pentru anumite totaluri. Dar, să-i ajutăm pe cei care nu o cunosc, pentru că avem şi cetăţeni care au nevoie de acest ajutor”, a adăugat Igor Grosu.

Răspunzând la întrebări, Igor Grosu a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituţie, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaşte cum şi când se vor găsi voturi, deşi iniţiativa este frumoasă şi şi-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.

După depunerile de flori, preşedintele Parlamentului merge la Bucureşti, unde va participa la evenimente de sărbătorire a limbii române.

31 august a devenit sărbătoare în 1990, cu numele: „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite