Igor Grosu: Moldova va avea o nouă strategie de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu

Republica Moldova va avea o nouă strategie de securitate bazată pe realităţile geopolitice şi capacităţile economice de care dispune ţara. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite IPN.

 „Doleanţa noastră de a intensifica cooperarea în domeniul securităţii şi apărării cu Uniunea Europeană s-a materializat prin lansarea Dialogului de Nivel Înalt în domeniul Securităţii”, a declarat şeful Legislativului la cea de-a 22-a ediţie a forumului „Parliamentary Intelligence-Security” de la Bucureşti.

Oficialul a menţionat că Moldova „trebuie să consolideze securitatea naţională, stabilitatea şi rezilienţa în faţa oricărui pericol”. Acest lucru va fi posibil inclusiv datorită strategiei noi, un document complex şi multidimensional.

Preşedintele Parlamentului a spus că securitatea unui stat nu înseamnă doar protecţie militară. 

„Războiul pornit de Rusia în Ucraina ne-a arătat câte ameninţări şi riscuri aduce cu sine pentru un stat ca Republica Moldova. Am analizat minuţios fiecare vulnerabilitate şi vreau să vă asigur că toate structurile de forţă din Republica Moldova lucrează zi şi noapte la asigurarea securităţii cetăţenilor. Dar, bineînţeles avem nevoie de ajutor. Avem mulţi prieteni de nădejde în Europa şi Statele Unite şi doar împreună vom depăşi toate aceste probleme”, a scris Igor Grosu, într-o postare pe o reţea de socializare.

Uniunea Europeană a extins noul instrument al Facilităţii europene pentru pace şi pentru Moldova, începând cu anul 2021. La sfârşitul lunii iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistenţă în cadrul Instrumentului European pentru Pace în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forţelor Armate ale Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite