Igor Dodon, de Ziua Limbii Române: Fie că îi spunem română, fie că îi spunem moldovenească, e aceeaşi limbă. Să nu ne concentrăm pe denumire, ci pe calitatea vorbirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a transmis un mesaj societăţii sâmbătă, 31 august, în contextul Zilei Limbii Române, sărbătoare pe care însă preşedintele Republicii Moldova o numeşte „Limba Noastră”. Şeful statului a accentuat că denumirea limbii a constituit mereu „un motiv de neînţelegere şi tensiune pentru societatea noastră”.

„Chestiunea limbii a devenit atât de sensibilă în Republica Moldova, încât orice iniţiativă în privinţa ei a avut efecte conflictogene, a tulburat spiritele într-un mod toxic pentru societate. De aceea, poate că cea mai potrivită soluţie este să ne concentrăm astăzi nu pe formă, ci pe fond, nu pe denumire, ci pe calitatea vorbirii, şi să lăsăm poporul moldovenesc, ca autentic stăpân al limbii, să forjeze limba aşa cum a făcut-o de veacuri. Să nu o luăm înaintea oamenilor. În înţelepciunea sa seculară, poporul o va face mai cumpătat, mai inteligent şi mai profund decât noi, politicienii”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

„În această zi de sărbătoare a Limbii Noastre, vreau ca toţi concetăţenii mei să fie împăcaţi de gândul că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (aşa cum preferă majoritatea moldovenilor şi este expres indicat in Constituţie), fie că îi spunem română (aşa cum preferă mulţi alţi concetăţeni) – e aceeaşi limbă şi e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne uneşte”, a spus Dodon.

Potrivit lui, „contează mai mult esenţa ei şi rostul pe care ni-l oferă: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum reuşim să dialogăm prin ea şi să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei”.

El susţine că „datoria politicienilor, azi, este să le oferim cetăţenilor şi tuturor generaţiilor în creştere un mediu social şi educaţional prielnic pentru cultivarea limbii natale, pentru însuşirea ei şi pentru vorbirea bine elaborată. Aşa cred că este cel mai indicat să procedăm”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite