Igor Dodon, votat de 74% din alegătorii din Transnistria care au participat în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

La cele 42 de secţii de votare deschise pentru alegătorii din Transnsitria s-au prezentat la urne 14,269 de cetăţeni, dintre care 10.595 de persoane, adică 74%, au votat pentru actualul preşedinte, Igor Dodon.

Maia Sandu a fost votată de 1.904 de cetăţeni stabiliţi cu traiul în stânga Nistrului, ceea ce a constituit doar 13,31%.Pe locul trei s-a clasat Renato Usatîi, care a obţinut 1.024 de voturi sau 7,2%.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,1% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,4% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Alegătorii au avut de ales între opt candidaţi înscrişi în cursă. Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite