Igor Dodon: Vom face tot posibilul ca procurorul general numit de preşedinte să fie primul pas pentru eliberarea ţării din captivitate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat votul Parlamentului din 25 noiembrie cu privire la modificarea Constituţiei, ca viitorul procuror general să fie numit în funcţie de şeful statului.

Dodon afirmă că nu va vota vreun procuror din cei şase care s-au înscris în concurs pentru ocuparea funcţiei, pe motiv că au fost parte din sistem, pe parcursul a ultimilor şapte ani, iar el va pleda pentru un procuror care este în afara acestui sistem.

Întrebat ce va face în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor va insista pe desemnarea unei candidaturi care nu este agreată de preşedintele ţării, Dodon a răspuns: „Eu vă propun să nu ne grăbim, dar eu voi insista pe o persoană competentă şi care va face reforme. Eu cred că nimeni nu-i poate impune preşedintelui să ia stiloul să semneze un decret”.

Amintim că în conformitate cu noua lege, preşedintele ţării va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit

Necesitatea modificării legii supreme a venit după adoptarea noii legi a procuraturii, care schimbă modalitatea de desemnare a procurorului general şi minimalizează impactul politicului asupra procuraturii. 

Potrivit legii, candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat preşedintelui. Acesta la fel ca şi în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general, informează serviciul de presă al Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite