Igor Dodon a semnat decretul de revocare a procurorului general Eduard Harunjen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a lui Eduard Harunjen din funcţia de procuror general, în baza cererii depuse, transmite IPN.

„Considerând imperioasă asigurarea funcţionării sistemului Procuraturii în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp şi în strictă conformitate cu legislaţia”,  menţionează şeful statului într-o postare pe Facebook.

Preşedintele este de părere că noul procuror general trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă experienţă în organele Procuraturii, să fie integru şi capabil să restabilească buna imagine a instituţiei, asigurând, prin supremaţia legii, investigarea multiplelor ilegalităţi, inclusiv a celor comise în trecut. Potrivit lui Igor Dodon, doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de preşedintele Republicii Moldova în funcţia de procuror general.

Parlamentul a constatat, acum două zile, neîntrunirea condiţiilor de numire în funcţie. Potrivit autorilor iniţiativei, pretendenţii la funcţia de procuror general nu trebuie să fie, în ultimele şase luni, membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Contrar acestor prevederi, deşi la acea etapă, de nouă luni era membru al CSP, din postura de procuror general interimar, Eduard Harunjen a participat la concurs, pe care ulterior la câştigat. Decizia a fost luată cu votul a 56 de deputaţi. Democraţii, care au părăsit sala plenului până să fie supusă votului decizia, au invocat încălcarea legislaţiei, menţionând că Parlamentul nu poate interveni în procedura de revocare a procurorului general. Articolul 125 al Constituţiei prevede că procurorul general poate fi demis printr-un decret al preşedintelui, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Eduard Harunjen a exercitat funcţia de procuror general din data de 8 decembrie 2016, după decretul ne numire semnat de preşedintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti. Desemnarea lui Harunjen a avut loc la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, la o zi de la anunţarea rezultatelor concursului de selectare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite