Igor Dodon, după şedinţa CSS: Trebuie reziliat contractul cu Avia Invest

Igor Dodon, după şedinţa CSS: Trebuie reziliat contractul cu Avia Invest

FOTO presedinte.md

Igor Dodon a declarat vineri, 23 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în contextul tranzacţiei de vânzare a Avia Invest, companie ce a primit în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, că există temei şi chiar trebuie de reziliat contractul dintre Guvern şi Avia Invest, pentru că există suspiciuni că o parte din bani ar fi venit din „furtul miliardului” şi nici condiţiile contractuale nu ar fi fost respectate.

Igor Dodon a declarat că statul a fost prejudiciat încă de la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului. Potrivit lui, statul pierde anual peste 24 milioane de euro, după ce i-a permis companiei private să perceapă câte 9 euro de la fiecare persoană care tranzitează Aeroportul către investitorul privat.

„Unde-i interesul statului aici? Să cedezi Aeroportul pe 50 de ani şi să dai dreptul să strângă 1 miliard de euro de la oameni şi să aştepţi investiţii de 240 de milioane de euro”, a spus Igor Dodon.

Cu referire la vânzarea Avia Invest către NR Investments Ltd, preşedintele a menţionat că „nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest”.

„Aşa cum a fost jumate de an sau un an în urmă. cine era era proprietar la Avia Invest sunt aceeaşi proprietari ai companiei. Mai mult ca atât, este blocată activitatea de cedare a cotelor din Avia Invest”, a subliniat Dodon.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

NR Investments Ltd, o firmă de investiţii imobiliare, fondată în 2007 şi înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău. Contractul a fost ratificat pe 19 august, de către reprezentaţii Avia Invest şi unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: