Igor Dodon recomandă Guvernului să suspende „decizia iresponsabilă şi lipsită de argumentare a ANRE” privind majorarea preţului la energie electrică

Igor Dodon recomandă Guvernului să suspende „decizia iresponsabilă şi lipsită de argumentare a ANRE” privind majorarea preţului la energie electrică

FOTO presedinte.md

Igor Dodon recomandă Guvernului „să întreprindă măsurile prevăzute de legislaţie pentru a suspenda decizia iresponsabilă şi lipsită de argumentare a ANRE” privind majorarea preţului la energie electrică. Preşedintele susţine că ANRE „încearcă să transfere pe umerii cetăţenilor şi economiei povara guvernării iresponsabile şi populiste a democraţilor”.

„Dacă anterior ANRE anunţa că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă faţă de cifra iniţial anunţată. Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice şi justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, „conformându-se obiectivelor electorale ale PD, anul trecut, ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale şi energie electrică, plasând o bombă sub sistemul energetic al ţării”. 

„Deşi încă la început de an întreprinderile din sectorul dat au făcut adresări către ANRE pentru a reveni la respectarea metodologiilor de calcul a tarifelor, conducerea ANRE, instalată de Partidul Democrat, a preferat să tergiverseze adoptarea deciziilor, agravînd situaţia şi mai mult. În afară de contestarea deciziei de ieri a ANRE, consider că Guvernul urmează să vină cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecţie socială a persoanelor cu venituri mici”, spune Dodon.

Preşedintele a menţionat că va continua discuţiile cu conducerea Federaţiei Ruse, pentru a obţine o reducere a preţului de import la gazele naturale. 

„În acest sens voi întreprinde o vizită la Moscova la începutul lunii septembrie”, a afirmat Dodon.

Tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa a fost majorat cu 9,6 bani, iar în cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord – cu 31,6 bani. Decizia a fost adoptată vineri, 16 august, de către Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: