Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”. Ex-preşedintele ţării susţine că procurorii „nu au nicio şansă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Fostul preşedinte Igor Dodon a fost pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârşirea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu de o persoană cu funcţie de demnitate publică în interesul unui grup criminal organizat, transmite IPN.

Igor Dodon a fost recunoscut şi audiat în calitate de bănuit în săvârşirea infracţiunii în cauză pe 29 decembrie 2021.

Procuratura Generală precizează că învinuirea formulată se referă la acţiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deţinut funcţia de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei şi comerţului. Acesta este învinuit că, din poziţia pe care o avea în acel moment, a semnat avizul în baza căruia în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul cu o compania străină Ungaria privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova  în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor Legii cu privire la societăţile pe acţiuni.

Potrivit prevederilor contractuale, preţul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h şi, respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 - iunie 2009 inclusiv, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai mic cu 29%. Urmare a acţiunilor în cauză, statului, în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în valoare de peste 11,9 milioane dolari, echivalentul a circa 124 de milioane de lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Procuratura mai menţionează că în cadrul audierilor de astăzi ex-preşedintele Republicii Moldova nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea faptei de care este învinuit, menţinând declaraţiile date în calitate de bănuit. În privinţa acestuia a fost menţinută măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Igor Dodon consideră că procurorii au decis să-l pună sub învinuire şi în dosarul Energocom din cauză că nu pot progresa în celelalte patru dosare penale, unde Dodon este învinuit de coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

Dodon susţine că „procurorii nu au nicio şansă” în dosarul Energocom, pentru că dânsul nu a comis nicic contrar legii.

„Comparativ cu ceea ce face actualul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, atunci, 14 ani în urmă, noi am procurat energie electrică mai ieftin decât ţările din regiune. Cred că dacă pe acel caz de 14 ani în urmă au hotărât să mă facă învinuit, atunci pe cazurile de anul trecut de procurare a gazelor nu e clar de unde şi energie electrică prin acorduri secrete, conducerea de vârf a ţării trebuie pusă în fiecare zi şi cred că va fi pusă mai târziu”, a spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite