Igor Dodon va promulga legile privind reforma fiscală şi amnistierea capitalului: Vor impulsiona dezvoltarea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a decis să promulge pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital. Preşedintele a dat asigurări că luat în calcul şi comentariile experţilor, şi ale mediului academic, şi ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar şi celor de peste hotarele ţării.

În acest context, şeful statului a prezentat „o poziţie explicită, argumentată din punct de vedere economic, social şi politic pentru ţară şi populaţia Republicii Moldova” în susţinerea pachetului de legi menţionat.

„În esenţă, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a ţării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întîrziată, chiar dacă conţine deficienţe ce vor fi soluţionate pe viitor, e mai bună decît o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală”, a afirmat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, „concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înţeles greşeala pe care a făcut-o atunci când a renunţat la reforma din 2007 şi încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldoveneşti într-o albie a dezvoltării”. 

„După 10 ani, guvernanţii au ajuns să aplice soluţii economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învaţă greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere”, a sublinait preşedintele.

Dodon a notat că, din cauza sistemului eronat de impozitare, din ţară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia ţării.

„În condiţiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decît în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat şi susţinut”, argumentează şeful statului.

El a mai adăugat că, în loc să acţioneze inteligent şi preventiv, „guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluţioneze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri”.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite