Igor Dodon: „Nu avem de gând să restricţionăm dreptul diasporei de a participa la alegeri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon a respins acuzaţiile opoziţiei că Socialiştii promovează modificări la Codul electoral pentru a pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale. Şeful statului susţine că opoziţia caută de pe acum justificări pentru a explica o eventuală îngrângere în alegerile din 1 noiembrie.

Igor Dodon a afirmat că noile modificări la Codul electoral au ajuns în Parlament la iniţiativa Comisiei Electorale Centrale şi au fost aprobate inclusiv de reprezentanţii PAS de la CEC.

„Sunt membrii partidului Maiei Sandu şi ai lui Andrei Năstase. Ei au votat iniţiativa asta, nu eu”, a specificat Dodon la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Referitor la modificarea ce prevede reducerea zilei votării cu două ore, Igor Dodon a spus că dezaprobă această modificare şi, dacă va fi adoptată de Parlament, el nu va promulga variantă nouă a legii şi o va trimite în Parlament la reexaminare.

„Care-i sensul să reduci termenul? Ce economisim noi aici?” a afirmat Dodon.

Cât priveşte acuzaţiile că Socialiştii ar încerca să obstrucţioneze votul diasporei, Igor Dodon a declarat: „Noi nu avem de gând să restricţionăm dreptul diasporei de a participa la alegeri. Noi vrem să deschidem mai multe secţii de votare şi în Est, şi în Vest, echilibrat. Pentru că până acum din 100 de secţii de votare se deschideau 90 în Occident şi 10 în Federaţia Rusă. Lasă să fie 180 de secţii de votare - 90 în partea ceea şi 90 în partea cealaltă. Ţinând cont de situaţia pandemică, eu nu exclud că unele ţări din UE sau Federaţia Rusă nu vor accepta să deschidă secţii de votare. În caz dacă în luna noiembrie va fi al treilea sau al patrulea val, ei pot să introduducă restricţii, iar ei (opoziţia) deja interpretează că noi vrem să restricţionăm dreptul diasporei”.

Amintim că ziua votării ar putea fi redusă cu două ore, de la ora 08.00 până la ora 20.00. Iar contestaţiile, inclusiv cele care vizează excluderea unui concurent electoral din cursă, vor fi examinate de către organele electorale, nu şi de instanţele de judecată, aşa cum este în prezent. De asemenea, în următoarea campanie electorală, ar putea fi permisă utilizarea, în scop de publicitate electorală, a imaginilor instituţiilor de stat.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege înaintat de un grup de deputaţi din Partidul Socialiştilor, care a fost votat în primă lectură. Deputaţii din opoziţie au criticat proiectul, menţionând că acesta nu fost consultat pe larg, inclusiv cu societatea civilă, şi că vine să favorizeze candidatul PSRM la alegerile prezidenţiale, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite