Igor Dodon nu exclude că va participa în alegeri anticipate, dacă acestea vor avea loc

Igor Dodon nu exclude că va participa în alegeri anticipate, dacă acestea vor avea loc

FOTO presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon nu exclude că va participa la alegerile anticipate, dacă acestea vor avea loc. În opinia şefului statului, cel mai probabil, în toamnă, în septembrie-octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, probabilitatea anticipatelor a crescut şi este în proporţie de 70%, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă blocul ACUM nu-şi va dezvolta simţul de autoapărare şi nu vor contacta cu PSRM, nu vor accepta propunerea socialiştilor, atunci vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a declarat şeful statului la emisiunea „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.
 
Şeful statului spune că dacă până la 21 iunie actualul Parlament nu va alege preşedintele legislativului, iar acest lucru va însemna că nu va adopta nicio lege, atunci el se va adresa Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte dizolvarea legislativul. Preşedintele spune că pe la mijlocul lunii iulie ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi de numire a datei alegerilor anticipate.
 
„Având în vedere perioada de 60 de zile cat durează campania electorală, teoretic, campania poate începe pe 1 august şi se poate încheia pe 30 septembrie. Sau se poate începe pe 1 septembrie şi poate dura până la 1 noiembrie”, a notat şeful statului.
 
În opinia lui, în cazul anticipatelor nu se ştie ce se va alege din blocul ACUM. Însă, socialiştii, consideră Igor Dodon, vor obţine mai multe mandate de deputat dacă vor avea loc anticipate.
 
Referitor la alegerile locale, preşedintele spune că există mari riscuri că ele nu vor avea loc anul curent pentru că numirea datei alegerilor intră în atribuţiile Parlamentului. Totodată, Igor Dodon nu exclude varianta în care Curtea Constituţională va interpreta Constituţia şi va oferi această atribuţie de numire a datei fie Guvernului, fie şefului statului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: