Igor Dodon: Mărfurile moldoveneşti pot fi exportate în Rusia prin Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Toate tipurile de mărfuri moldoveneşti pot fi exportate din 31 ianuarie pe piaţa Federaţiei Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. Despre aceasta a anunţat vineri seara, 1 februarie, preşedintele Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute în Aeroportul Internaţional Chişinău, la întoarcerea din Federaţia Rusă, unde a e efectuat o vizită de lucru, transmite IPN.

Şeful statului a declarat că faptul că Rusia a permis tranzitarea mărfurilor moldoveneşti pe teritoriul Ucrainei, care a fost interzis de Guvernul Federaţiei Ruse din 29 decembrie 2018, este cel mai important rezultat. Potrivit lui Igor Dodon, la aceasta s-a ajuns ca urmare a înţelegerilor anterioare cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Igor Dodon a amintit că din 1 ianuarie 2019 pentru cinci poziţii de mărfuri, inclusiv legume, fructe, vinuri, conserve – nu se vor percepe taxe exportul în Federaţia Rusă, fapt ce aduce economii considerabile antreprenorilor.

Întrebat despre termenul facilitaţilor, preşedintele a menţionat că acestea sunt valabile până pe 1 iulie. Însă, la sfârşitul primului trimestru, la finele lunii martie, Guvernul rus va efectua o evaluare, astfel încât să nu fie admise reexporturi a produselor ucrainene sub marca produs în Moldova. Igor Dodon consideră că va reuşi să convingă partea rusească să prelungească aceste facilităţi

Preşedintele a menţionat că săptămâna viitoare deja în Republica Moldova vor ajunge primele 12 KAMAZ-uri, care sunt transmise de către Guvernul Federaţiei Ruse pentru a fi distribuite în cele mai mari oraşe şi centre raionale din Moldova. Două dintre ele vor fi oferite municipiului Chişinău. Acestea urmează să fie transmise după campania electorală.

Igor Dodon a mai spus că în luna martie va fi organizat un forum cu participarea reprezentanţilor din câteva zeci de regiuni din Federaţia Rusă, care au semnate acorduri cu raioanele din Republica Moldova.

Preşedintele Dodon urma să aterizeze la Chişinău joi, însă din cauza ceţii, zborul a fost amânat. Şeful statului a declarat că autorităţile Rusiei au oferit delegaţiei moldoveneşti un avion pentru revenirea în Republica Moldova. Potrivit lui, acest fapt a permis economisirea a câteva zeci de mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite