Igor Dodon se luptă cu „ocupaţia româno-fascistă” din Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon acuză că a fost abandonată istoriografia sovietică. FOTO Arhivă Adevărul
Igor Dodon acuză că a fost abandonată istoriografia sovietică. FOTO Arhivă Adevărul

Liderul socialiştilor de la Chişinău vrea să readucă în prim-plan tezele istoriografiei sovietice asupra celui de-Al Doilea Război Mondial, promovând ideea „ocupaţiei româno-fasciste” şi mitul eliberării Basarabiei de către Armata Sovietică.

În discursul susţinut la conferinţa „Marele Război pentru Apărarea Patriei, istoria şi abordarea contemporană”, Igor Dodon a afirmat: „Aici, pe acest pământ, în anii ocupaţiei româno-fasciste, au fost comise cele mai oribile crime împotriva umanităţii. Aici, pe pământul moldovenesc, s-a desfăşurat una din bătăliile cruciale din timpul războiului - operaţiunea Iaşi – Chişinău, intrată în arhivele istoriei drept una din cele mai reuşite operaţiuni ale celui de-al Doilea Război Mondial”.

Dodon a acuzat faptul că a fost abandonată istoriografia sovietică, deplângând faptul că „Încă de la începutul aşa-numitei  „restructurări”, popoarelor fostei Uniuni Sovietice li se insuflă diferite mituri despre Armata Sovietică, precum că ar fi fost una de ocupaţie, care a adus cu baionetele sale în Europa regimul stalinist. Sunt calomniaţi şi soldaţii sovietici eliberatori. Toate aceste mituri au fost promovate de nenumărate ori pe paginile ziarelor şi revistelor, au fost realizate filme documentare şi artistice cu adevărat mincinoase despre război. Nici Moldova nu este într-o situaţie mai bună. Încă în anul 1990 nişte vandali au distrus plitele memoriale de pe Arca de Triumf, care conţineau Ordinul Comandantului suprem despre eliberarea Chişinăului şi numele Eroilor Uniunii Sovietice, care s-au evidenţiat în timpul eliberării oraşului. De pe harta oraşului au dispărut denumirile de străzi, care purtau numele comandanţilor victorioşi – Belski, Tolbuhin, Berzarin, Panfilov, Timoşenko, Malinovski, Vatutin”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite