Igor Dodon îndeamnă Guvernul să se răzgândească: Mai sunt câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, o îndeamnă pe prim-ministra Maia Sandu să se gândească încă o dată la consecinţele pe care le-ar putea avea demiterea Guvernului, dacă va fi susţinută moţiunea de cenzură în Parlament, transmite IPN.

Şeful statului consideră că aceasta este singura şansă pentru a nu crea instabilitate politică în ţară şi îndeamnă Guvernul să-şi retragă proiectul de asumare de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii prin care se vrea propunerea candidaţilor pentru funcţia de procuror direct de către prim-ministru.

„Trebuie să se calmeze spiritele, partenerii trebuie să se aşeze la masa de negocieri, să găsească un numitor comun, Guvernul să-şi retragă iniţiativa, să se clarifice cum trebuie eficientizată activitatea Guvernului pentru ca oamenii care aşteaptă rezultate să le primească. Dacă nu putem face acest lucru, trebuie să spunem că nu suntem în stare”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova. Igor Dodon susţine că va face tot posibilul în funcţia pe care o deţine ca să aşeze partenerii de coaliţie la masa de negocieri.

Şeful statului se arată convins că, dacă proiectul de asumare a răspunderii ar fi expediat Comisiei de la Veneţia, aceasta ar oferi un aviz negativ. Totodată, Igor Dodon este de părere că asumarea de răspundere a Guvernului vine după ce unul dintre liderii blocului ACUM, Andrei Năstase, a pierdut lupta pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. „Dacă suntem într-o echipă, desigur trebuie retrasă această iniţiativă. Astăzi, Maia Sandu a marcat un gol în propria poartă pentru că a înaintat o iniţiativă pe care nimeni nu o susţine”, a afirmat preşedintele.

Totodată, Igor Dodon susţine cu fermitate că socialiştii nu vor forma o coaliţie cu democraţii după ce va cădea Guvernul şi dacă nu se va ajunge din nou la o înţelegere cu blocul ACUM.

Preşedintele insistă în continuare că nu trebuie să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate pentru că cetăţenii s-au săturată să iasă atât de des la urnele de vot. Totodată, chiar dacă un scrutin anticipat va fi iminent, atunci, în opinia şefului statului, acesta ar trebui să aibă loc toamna următoare, odată cu alegerile prezidenţiale şi trebuie să se desfăşoare în baza sistemului proporţional. „Noi suntem gata pentru alegeri anticipate, toţi sunt gata, dar este de dorit să le evităm. Eu cred că şi preşedintele, şi Partidul Socialiştilor vor juca un rol important, în următoarele săptămâni, pentru a evita alegerile anticipate. Cred că vom reuşi”, a declarat şeful statului.

Vineri, 8 noiembrie, Partidul Socialiştilor a înaintat moţiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite