Igor Dodon a găsit soluţia pentru conflictul transnistrean: Avem nevoie de un Parlament care nu va pleda pentru Unirea cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Igor Dodon se arată optimist în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, însă pentru a realiza acest obiectiv e nevoie ca la alegerile parlamentare din 2018 victoria să fie obţinută de PSRM. În caz contrar, în opinia şefului statului, conflictul nu va putea fi soluţionat dacă în Parlament va exista o majoritate care va pleda pentru Unirea cu România.

Preşedintele afirmă că, dacă e să privim obiectiv, în următorii câţiva ani nu vor fi schimbări în reglementarea conflictului de pe Nistru: „Pentru noi este important să menţinem un status-quo până în 2019, ca să nu să se înrăutăţească situaţia, ca să nu provocăm un nou război, ca nu cumva să nu dea Domnul să apară pe Nistru forţele NATO. Ăsta e obiectivul nostru numărul unu, iar paralel să mai rezolvăm ceva din probelemel oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Potrivit lui Dodon, problema transnistreană poate fi soluţionată dacă dacă în următorul Parlament de la Chişinău va exista o majoritate promoldovenească, care nu pledează pentru aderarea la NATO şi nu pledează pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

„Aşa o putere ar putea să apară la sfârşitul anului 2018, după alegerile parlamentare”, a menţionat preşedintele într-un interviu pentru Ria Novosti.

Dodon a mai notat că un alt aspect important ce ar duce la reintegrarea ţării ar fi să se înţeleagă cu „malul stâng privind formarea unui stat comun”.

„Asta nu este simplu. Sunt diferite generaţii, un sistem diferit de guvernare, sistem diferit de achitare a impozitelor. Nu e vorba de un an de lucru şi nici de doi”, a precizat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite