Igor Dodon: Eliberarea lui Vlad Filat a fost pregătită de Guvernul Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon a declarat, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că eliberarea din detenţie înainte de termen a fostului premier Vlad Filat a fost pregătită de Guvernul Maiei Sandu. Totodată, preşedintele spune că există suspiciuni că decizia instanţei privind eliberarea lui Vlad Filat este ilegală. De partea cealaltă, Maia Sandu îl acuză pe Igor Dodon că a stat în spatele eliberării ex-prim-ministrului.

Igor Dodon a spus că eliberarea lui Vlad Filat a fost posibilă în rezultatul a două încheieri de judecată, din 30 iulie 2019 şi 28 octombrie 2019, prin care i-a fost redus termenul de pedeapsă fostului premier.

„Aceste încheieri nu au fost atacate de fostul Guvern. Cine a fost în fosta guvernare? Cine a fost prim-ministru şi ministrul Justiţiei? Reducerea de 709 zile a avut loc cu aprobarea tacită, neatacarea în instanţele de judecată de către fostul guvern şi ministrul al Justiţiei”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a menţionat că elibearea lui Filat a fost iniţiată pe 12 noiembrie 2019 la demersul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei. Dodon a accentuat că în aceeaşi zi Guvernul Sandu a fost demis.

Potrivit lui, ANP a iniţiat procedura de eliberare a lui Filat în baza deciziei unei comisii, formate din 11 persoane şi care la fel se afla în subordinea Ministerului Justiţiei, care a stabilit că Filat se afla în penitenciar în condiţii inumane, fapt ce a servit temei pentru reducerea termenului de pedeapsă.

„Componenţa acestei comisii a fost modificată în luna iulie, august şi septembrie de fosta conducere a Ministerului Justiţiei”, a subliniat Dodon.

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că Guvernul pe care l-a condus nu a întreprins nicio acţiune ce ar fi contribuit la eliberarea înainte de termen a ex-premierului Vlad Filat. Maia Sandu afirmă că în spatele eliberării din închisoare a lui Vlad Filat ar sta Igor Dodon, care ar dori în aşa fel să discrediteze Blocul ACUM.

Amintim că şi ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a dat de înţeles că eliberarea lui Vlad Filat ar fi fost influenţată de Guvernul condus de Maia Sandu.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat a fost eliberat din închisoare înainte de termen marţi, 3 decembrie, după ce a petrecut doar patru ani în detenţie din cei nouă ani la care a fost condamnat, în iunie 2016, pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015 şi condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, bani ce ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat a pledat nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite