Igor Dodon, criticat de Andrian Candu pentru implicarea în treburile bisericeşti: Moldova e stat laic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, l-a criticat pe Igor Dodon pentru implicarea în treburile bisericeşti. În mod special, speakerul s-a referit la intenţia preşedintelui ţării de a-l însoţi pe Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, în vizita sa din Republica Moldova, dar şi la implicarea şefului statului în conflictul dintre Patriarhia Rusiei şi cea de la Constantinopol.

„Igor Dodon vede diferit situaţia. Şi, cu regret, încălcă Constituţia atunci când se implică în chestiuni de genul ăsta (când se implică în conflictul dintre Patriarhia Rusiei şi cea de la Constantinopol). R. Moldova este un stat laic. Biserica nu face parte din instituţia statului. Politicul nu trebuie să se amestece în treburile bisericii. Biserica se bucură de popularitate foarte mare şi locuitorii R. Moldova sunt foarte ataşaţi de biserică şi eu cred că astfel de chestiuni trebuie să rămână doar la nivelul de decizii la nivel de biserici”, a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru Adevărul.

Preşedintele Parlamentului consideră că Igor Dodon „face o greşeală mare” că a decis să-l însoţească pe Patriarhul Kiril în vizita sa de la Chişinău, Bălţi şi Comrat.

„Parlamentul, eu ca preşedinte al Parlamentului şi din câte înţeleg şi prim-ministrul nu se implică deloc şi nu vom avea nicio întrevedere oficală (cu Patriarhul Kiril). Noi încercăm să ne detaşăm de tot ce ţine de biserică şi religie”, a spus Candu.

Întrebat dacă ar fi cazul ca Mitropolia Moldovei, urmând exemplul Ucrainei, la fel să solicite autocefalia faţă de Patriarhia Rusiei, Andrian Candu a afirmat că: „legat de biserică, de toată organizarea „cine cu cine”, nu trebuie să fie pe agenda politică a statului, ci trebuie să rămâna doar la latitudinea bisericii”.

Amintim că Igor Dodon a propus marţi, 16 octombrie, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă rusă TASS, organizarea la Chişinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaşte o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina, informează presa de peste Prut.

Igor Dodon a avut o întrevedere miercuri, 10 octombrie, cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, cu care a discutat detalii privind pregătirile vizitei pastorale în Moldova, în perioada 25-28 octombrie, a Sanctităţii Sale Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite