Igor Dodon confirmă că Rusia propune Republicii Moldova semnarea unui plan de cooperare în domeniul apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a confirmat că în cadrul întrevederii sale cu ministrul rus al Apărării, Serghey Şoigu, oficialul rus a propus Chişinăului elaborarea şi semnarea unui plan de cooperare în domeniul apărării.

Igor Dodon a precizat că vizita la Chişinău a lui Sergey Şoigu a fost una privată şi că pentru discuţii pe subiectul semnării unui asemenea document ar trebui să aibă loc în cadrul unei vizite oficiale. În acest sens, preşedintele a menţionat că ministrul rus ar putea efectua o vizită oficială la Chişinău unde va purta discuţii cu Guvernul, inclusiv pe subiectul semnării unui acord de cooperare în domeniul apărării între Rusia şi Republica Moldova.

„Poziţia noastră este că astfel de propuneri trebuie discutate în comun acord cu Guvernul. Am discutat şi cu doamna prim-ministru că poate pe viitor să fie organziată o vizită oficială a domnului Şoigu, pentru că aceasta nu a fost o vizită oficială, în cadrul căreia să fie discutat şi un eventual plan de acţiuni”, a spus Igor Dodon.

Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghey Şoigu, aflat într-o vizită la Chişinău, pe 24 august, a propus la întrevederea cu Igor Dodon ca în termeni cât mai scurţi să fie pregătit un plan de cooperare între Ministerul Apărării de la Moscova şi cel de la Chişinău, pe o durată de trei ani.

„Suntem recunoscători pentru tot ce se întâmplă acum în vederea restabilirii relaţiilor dintre ministerele acestor două ţări. Nu avem ce împărţi. Nu am avut şi nu avem intenţia de a lupta unul contra altuia. Anume din acest motiv aş vrea ca în timpul cel mai apropiat să fie pregătit un plan de cooperare al cooperării noastre, de dorit pentru o perioadă de trei ani”, a declarat Serghey Şoigu la întrevederea cu Igor Dodon, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Necesitatea semnării unui asemenea document este cauzată de faptul că în contextul cooperării militare moldo-ruse „întrebări sunt şi sunt multe”.

Liderul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, a lansat un avertisment public către alianţa ACUM-PSRM prin care a solicitat să nu fie semnat acordul respectiv.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite