Igor Dodon: Cetăţenii Transnistriei sunt statalişti, nu ca cei care sunt pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon afirmă că pentru a soluţiona problema transnistreană la guvernare trebuie să vină „statalişti”, dar nu „cei care vor în NATO sau în România. Potrivit preşedintelui, în cazul reintegrării ţării va fi nevoie şi de o nouă Constituţie, unde va fi stipulat că Transnistria are dreptul la autodeteminare în caz că Republica Moldova decide să se unească cu România.

Igor Dodon a identificat şi un avantaj, în viziunea sa, ce l-ar aduce reintegrarea ţării. Acesta constă în faptul că Republica Moldova va avea cu 400 de mii de cetăţeni mai mulţi datorită celor din Transnistria.

În acest context, Dodon dă de înţeles că populaţia din stânga Nistrului ar fi chiar mai superioară decât cei care se afirmă proromâni, pe motiv că primii vor păstrarea statalităţii moldoveneşti.

„Unirea Transnistriei cu Moldova într-un tot întreg înseamnă cel puţin încă 400 de mii de cetăţeni statalişti, care pledează pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti, dar nu ca cei care sunt pentru NATO, pentru România, etc.”, a declarat Igor Dodon miercuri, 20 decembrie, la Accent TV.

Preşedintele consideră că anume din motiv că există probabilitatea venirii „stataliştilor” din Transnistria în urma reintegrării ţării, „odată ce noi ne apropiem de soluţionarea problemei transnistrene apar unioniştii şi diferiţi provocatori care încearcă să rupă asta, deoarece ei înţeleg că după rezolvarea problemei transnistrene nimeni nu va mai vorbi despre Unire şi altele”. 

Potrivit şefului statului, reintegrarea ţării poate avea loc doar pe principiul neutralităţii ţării: „Niciun NATO nu trebuie să fie aici”, subliniind că „soluţionarea problemei transnistrene este garanţia că Moldova nu va dispărea”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite