Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să nu mai solicite retragerea trupelor ruse din Transnistria: Asemenea atacuri la adresa Rusiei pot avea efect invers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, îi cere Maiei Sandu să renunţe la retorica electorală şi să nu mai solicite retragerea trupelor militare ruse din Transnistria. Igor Dodon consideră că asemenea afirmaţii pot tensiona relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi pot duce la tensionarea situaţiei pe Nistru.

Igor Dodon nu exclude că Maia Sandu a făcut aceste declaraţii fiind condusă din exterior „pentru a deschide un conflict între Occident şi Federaţia Rusă”. 

„Eu foarte mult sper că în urma acestor declaraţii nu stau jucători geopolitici importanţi care o curtează şi o conduc în declaraţii pe preşedintele ales, Maia Sandu. Astfel de declaraţii nu corespund la moment situaţiei în R. Moldova şi nu corespund necesităţilor de a calma spiritele. Eu am văzut pe parcursul zilelor de ieri şi astăzi foarte multe comentarii şi acuzaţii reciproce. Eu mi-am amintit de începutul anilor 90. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar atâtea declaraţii şi discuţii despre destabilizare şi război, Doamne fereşte, eu nu-mi amintesc. Toate aceste declaraţii au fost provocate de preşedintele ales. De aceea, am spus că trebuie să iasă din lupta electorală, să revină pe pământ”, a spus Igor Dodon la o emisiune de la Moldova 1.

Cât priveşte afirmaţia Maiei Sandu privind necesitatea ca pacificatorii ruşi să fie înlocuiţi cu o misiune de civili sub egida OSCE, Igor Dodon a precizat că aceasta nu este poziţia oficială a Chişinăului, iar în misiunea de pacificare de pe Nistru nu sunt doar pacificatori ruşi, ci şi moldoveni, şi ucraineni. 

„Este o misiune datorită careia noi nu avem vărsări de sânge pe Nistru”, a menţionat Dodon.

Dodon e de părare că declaraţiile Maiei Sandu pot afecta relaţiile comerciale cu Rusia.

„Maia Sandu oare înţelegere că astfel de acuzaţii acide, învinuiri la adresa Federaţiei Ruse pot avea şi efect invers. Noi exportăm acum fără taxe vamale în Federaţia Rusă. Noi avem 5 categorii de mărfuri, inclusiv fructe, vinuri, conserve, pe care le exportăm fără taxe. Perioada de export fără taxe expiră la 1 ianuarie. Ce va fi după? Cine va negocia cu Rusia? Preşedintele ales, Maia Sandu, care-i numeşte în tot felul pe ruşi? Probabil n-o să poată discuta. Ce efect va avea asta pentru agenţii economici?”, a adăugat Dodon.

Amintim că după ce Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte, ea a declarat în mai multe interviuri că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Maia Sandu a precizat că ea nu spune nimic nou, deoarece aceasta mereu a fost poziţia oficială a Chişinăului, pe care ea o va promova în continuare. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Moscova a reacţionat critic de fiecare dată când Maia Sandu a vorbit despre necesitatea de retragere a trupelor ruse, fie prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, fie prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitrii Peskov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite