Igor Dodon: Candidatul coaliţiei de guvernare la funcţia de ministru al Apărării nu va fi acceptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că nu va accepta candidatura înaintată de coaliţia de la guvernare la funcţia de ministru al Apărării. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chişinău, transmite IPN.

Igor Dodon spune că nu-şi va schimba poziţia vizavi de acest candidat şi afirmă că toţi cetăţenii Republicii Moldova înţeleg că în funcţia de ministru ar trebui să fie un profesionist. „Această candidatură nu poate fi acceptată şi nu va fi acceptată de preşedinte. Voi insista pe promovarea unui profesionist”, a afirmat preşedintele.

Potrivit lui, există suspiciuni în ceea ce ţine de integritatea candidatului. „Când era consilier primea salariu din străinătate”, declară preşedintele.

Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale care prevede că preşedintele trebuie să accepte candidatura, dacă este înaintată a doua oară de Guvern şi Parlament, Igor Dodon spune că înalta curte interpretează unele norme ale Constituţiei. El susţine că Legea Supremă pe care a depus jurământul nu specifică faptul că preşedintele este obligat să accepte propunerea a doua oară. „Mergeţi şi introduceţi această iniţiativă în Constituţie şi atunci veţi putea vorbi despre încălcarea Constituţiei”, menţionează preşedintele.

În opinia preşedintelui, cei de la guvernare au acum două soluţii: fie îşi revizuiesc poziţia şi propun un alt candidat, fie va încerca să numească acest candidat în funcţia de ministru al apărării fără decretul preşedintelui, iar acest lucru este o încălcare. „Atunci legitimitatea acestui ministrul nu că va fi foarte redusă, dar nu va exista. Pentru că să numeşti un ministru prin decizia CC, când în Constituţie scrie că el trebuie să fie numit de preşedinte, va fi o încălcare”, declară şeful statului.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, candidatura coaliţiei de guvernământ la funcţia de ministru al apărării: Eugen Sturza, vicepreşedinte al Partidului Popular European din Moldova, fost şef al cabinetului lui Iurie Leancă pe vremea când acesta era premier. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite