Igor Dodon se angajează să consolideze relaţiile economice cu Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dodon

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, care a anunţat că renunţă la mandatul de deputat, spune că îşi va continua activitatea ca şef al asociaţiei obşteşti „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” şi că îşi doreşte să consolideze relaţiile economice ale R. Moldova cu Rusia. Deşi este hotărât să cedeze şi şefia PSRM în favoarea unui organ colegial, Dodon a precizat că rămâne în partid pentru a pregăti revenirea socialiştilor la putere, transmite IPN.

„Îmi propun să consolidez din nou relaţiile economice cu Federaţia Rusă, o relaţie abandonată complet de actuala guvernare, cel puţin la aceasta etapa. Din cauza blocajului în dialog cu Moscova, vedeţi ce avem. Toate realizările şi beneficiile obţinute anterior în relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă au fost practic spulberate. Nu s-a reuşit prelungirea preferinţelor comerciale pentru exportatorii moldoveni care aduceau anual beneficii producătorilor autohtoni de zeci de milioane de dolari. Nu există la nivel de stat o politică clară de suport pentru moldovenii aflaţi în Rusia, nu se doreşte colaborarea cu Federaţia Rusa în lupta cu pandemia, iar asigurarea cu vaccin rusesc anti-COVID nu mai este o prioritate pentru guvernarea de la Chişinău. Chiar şi participarea noastră în calitate de observator în Consiliul Economic Eurasiatic nu se valorifica şi este boicotată de actuala guvernare”, a declarat Igor Dodon într-un briefing de presă.

Politicianul spune că, pentru a consolida relaţiile cu Federaţia Rusă, a acceptat invitaţia să conducă Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, fondatorul căreia, din partea rusă, este „Delovaya Rossiya”, cea mai mare asociaţie de afaceri din Rusia, cu şapte mii de membri şi cu o cifră de afaceri de circa 40 de miliarde de dolari, având peste trei milioane de angajaţi în diferite sectoare.

„Atât economia Republicii Moldova, cât şi antreprenorii moldoveni vor avea de câştigat de la apropierea ţării noastre de această mare organizaţie. Vreau să menţionez că Uniunea a fost deja creată şi a fost înregistrată la Chişinău în iunie anul acesta, iar principalele direcţii ca şef al noii asociaţii de afaceri vor fi dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, atragerea investiţiilor ruseşti în Moldova, asistenţa antreprenorilor moldoveni în stabilirea contactelor cu partenerii ruşi etc.”, precizează Igor Dodon.

Liderul PSRM a menţionat că, la şedinţa Consiliul executiv al formaţiunii, s-a discutat despre unele schimbări esenţiale la statutul şi programul partidului, care urmează a fi aprobate la Congresul extraordinar al PSRM din 18 decembrie. „Mai întâi de toate, la propunerea mea, partidul va trece la o nouă formulă de conducere. PSRM va fi condus de un organ colegial format din cinci membri ai Comitetului executiv, din rândul cărora va fi ales secretarul executiv al partidului. Această formulă ne va permite să distribuim responsabilităţile în cadrul conducerii partidului şi să lucrăm mai profund pe fiecare domeniu de activitate în parte”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, funcţia de preşedinte al partidului va fi anulată. „Prin urmare, la Congresul din decembrie eu îmi voi finaliza mandatul de preşedinte al PSRM, dar voi rămâne în partid, voi rămâne alături de echipa pentru a pregăti revenirea socialiştilor la putere. Se va schimba forma activităţii mele politice, dar scopurile rămân aceleaşi. Unii colegi au propus să preiau funcţia de preşedinte de onoare al PSRM, dar aceste detalii vor fi decise la congres”, a mai spus Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite