Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat şi o compară cu Adolf Hitler: Vrea să devină „Führer-ul” Moldovei

Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat şi o compară cu Adolf Hitler: Vrea să devină „Führer-ul” Moldovei

Liderul PSRM, Igor Dodon, o acuză pe preşedinta Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii de stat, după ce Maia Sandu a afirmat că nu a respecta hotărârea Curţii Constituţionale, din 23 februarie, şi nu va desemna la funcţia de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară, Mariana Durleşteanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cum poţi să subminezi tot absolut?”, s-a întrebat Igor Dodon în emisiunea sa „Preşedintele răspunde”.

În acest sens, Igor Dodon a declarat că Maia Sandu vrea să devină un „fuhrer” al Republicii Moldova, terman atribuit liderului nazist, Adolf Hitler.

„Dacă e să privim în istorie, un demnitae nazist declara că „Fuhrer-ul meu este Constituţia mea”. Atunci tot divizau oamenii în oameni buni şi în oameni răi. Îmi pare că în politica moldovenească a apărut Fuhrer-ul. Orice Fuhrer a început activitatea cu încălcarea Constituţiei, cu subminarea normelor legale şi uzurparea puterii de stat. Ceea ce avem noi acum în R. Moldova este exact ce am avut în istorie în veacul trecut”, a declarat Igor Dodon.

Dodon s-a arătat deranjat că ambasadorii UE nu reacţionează la tentativele de încălcarea a Constituţiei de către Maia Sandu.

„Interesant, de ce tac ambasadorii. Imaginaţi-vă dacă eu în calitate de preşedinte îmi permiteam aşa dezmăţ pe care şi-l permite Maia Sandu. Imaginaţi-vă că Maia Sandu crea o majoritate parlamentară şi eu în calitate de preşedinte nu acceptam. Săreau toţi ambasadorii în capul meu. Unde-s acum ambasadorii? De ce tăceţi? Aţi luat apă-n gură şi aţi băgat capul în nisip. De ce? Pentru că e a noastră, e rea, dar e a noastră”, a spus Dodon.

Igor Dodon consideră că Maia Sandu refuză să o desemneze pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier pentru că „se teme să nu fie umbrită de profesionalismul şi consecvenţa doamnei Durleşteanu”.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 
 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 
 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările