Criza politică a fost depăşită: Republica Moldova are Guvern GALERIE FOTO, UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a ales noul cabinet de miniştri în frunte cu Iurie Leancă, cu 58 de voturi. Foto: Dumitru Goncear
Parlamentul a ales noul cabinet de miniştri în frunte cu Iurie Leancă, cu 58 de voturi. Foto: Dumitru Goncear

Zi istorică pentru Republica Moldova. După trei luni de instabilitate politică, a fost constituită majoritatea parlamentară, care a învestit Guvernul Leancă şi a ales conducerea Parlamentului.

UPDATE, ora 23.10: La finalul şedinţei, democratul Adrian Candu (finul lui Vlad Plahotniuc) şi liberalul reformator Oleg Bodrug au fost aleşi vicepreşedinţi ai Parlamentului.

UPDATE, ora 23.02 Cu 58 de voturi a fost ales noul guvern, condus de Iurie Leancă. Pentru au votat de deputaţii liberal-democraţi, democraţi, grupul Mişin, socialista Veronica Abramciuc şi neafiliatul Sergiu Sârbu. Fiecare deputat şi-a anunţat votul de la microfon. Deşi aveau doar opţiuni: pro sau contra, liberalii lui Mihai Ghimpu au declarat că se abţin.

UPDATE, ora 22.35: Preşedintele de onoare al partidului Democrat, Dumitru Diacov le-a dorit succes miniştrilor. „I have a dream (Visez): ca executivul să devină cel mai bun şi la final de mandat să vină în faţa alegătorilor cu rezultate bune“, a spus Diacov.

„Pe parcursul a cinci luni s-au făcut speculaţii vizavi de starea de spirit care domneşte în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Dar cea mai mare tragedie a ţării noastre este faptul că partidele democratice nu au dus până la capăt niciun mandat. Mă bucur că, împreună cu ai mei colegi, am reuşit să demonstrăm voinţă politică şi sper că vom reuşi să instalăm un nou Guvern“, a menţionat democratul.

UPDATE, ora 22.23: Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a recunoscut că nu şi-a dat votul pentru candidatul Coaliţiei, dar i-a urat succes: „Să fiţi un promotor al reformelor şi frâna trădărilor“.

Ghimpu a menţionat că reformatorii ar trebui să renunţe la numele de liberali. „Reformatorii pot să-şi ia denumirea de Partidul Frumoşilor, Partidul Bărbaţilor şi Femeilor. Iar PL este unul şi eu sunt preşedinte“, a explicat liberalul.

UPDATE, ora 22.00: Runda de întrebări s-a  încheiat după  40 de minute. Comuniştii au declarat că nu au reuşit să citească programul de guvernare, pentru că nu cred că va fi realizat. Cele mai multe obiecţii au fost la componenţa Guvernului Leancă. 

„Am asistat la instaurarea a două bande de mafioţi. Nu vom accepta asta“, a spus liderul comuniştilor Vladimir Voronin. „Terminaţi cu umblatul prin sală şi ascultaţi-mă, că sunt cel mai în vârstă din această sală“, i-a apostrofat el pe deputaţi.  Fracţiunea PCRM a părăsit sala după discursul lui Voronin.

UPDATE, ora 21.05:  „Felicitări colegului nostru şi vreau să-mi exprim convingerea că vom realiza obiectivele propuse“, şi-a început discursul Iurie Leancă, premierul desemnat.

„În seara asta nu veţi vota pentru sau contra unui Guvern. Vă veţi da votul pentru apropierea Republicii Moldova de integrarea europeană. Această mişcare va genera condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii noştri, care sunt nemulţumiţi şi pe bună dreptate“, a mai menţionat Leancă.

UPDATE, ora 20.47: Comuniştii acuză membrii noii Coaliţii că au trişat în timpul votului. „Buletinele de vot au fost cu însemnări şi nu au fost anulate, aşa cum prevede Constituţia“, a spus comunistul Grigore Petrenco. Vladimir Voronin a mulţumit colegilor săi pentru votul acordat candidatului PCRM, iar colegul său Oleg Reidman a solicitat preşedintelui Parlamentului să păstreze buletinele de la acest scrutin. „Ne vom adresa la Curtea Constituţională ca să declare ilegale aceste alegeri“, a spus Reidman.

UPDATE, ora 20.40: „Nu aduce anul cât aduce ceasul. Mulţumesc celor care m-au votat şi recunosc faptul că este un vot politic. Am fost votat de majoritatea formată astăzi. Contez mult pe sprijinul dumneavoastră şi, la rândul meu, am să încerc să fiu corect cu toţi cei care sunt în sală“, a declarat Igor Corman. Doctor în istorie, el a activat anterior la Ministerul de Externe, a fost ambasador în Germania, iar din 2009 este deputat din partea PD şi conduce Comisia pentru politică externă.

UPDATE, ora 20.30: Igor Corman este noul preşedinte al Parlamentului. Acesta a fost ales cu votul a 58 deputaţi. Contracandidatul său, comunistul Sergiu Stati, a acumulat 31 voturi. Un buletin de vot a fost anulat.

UPDATE, ora 20.00: Deputatul socialist Veronica Abramciuc ne-a comunicat că şi-a exprimat astăzi votul pentru unul din candidaţii la funcţia de preşedinte al Parlamentului. „Consider că Republica Moldova are nevoie de un legislativ şi un executiv funcţionale“, susţine Abramciuc.

Aceasta afirmă că a examinat lista cabinetului de miniştri şi nu are obiecţii. „Programul de guvernare este unul bunişor. Deja aştept să văd cum se va prezenta Iurie Leancă şi dacă va reuşi să mă convingă, atunci s-ar putea să-l votez“, a adăugat socialista.

UPDATE, ora 18.15: Comisia specială a hotărât înregistrarea lui Igor Corman şi a lui Sergiu Stati în calitate de candidaţi la funcţia de preşedinte al Parlamentului.

UPDATE, ora 17.00: „Chiar dacă va fi ales Guvernul Leancă, nu o să se schimbe nimic. Dacă rădăcinile unui arbore sunt putrede, trebuie să-l tai. Am pledat şi pledăm pentru alegeri anticipate“, a declarat liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

UPDATE, ora 16.42: Deputaţii au mai luat o pauză de 30 de minute.

UPDATE, ora 16.41: Deputatul democrat Igor Corman a fost propus de noua coaliţie la funcţia de preşedinte al Parlamentului. Comuniştii l-au propus pe Sergiu Stati. Socialiştii anunţă că nu vor participa la procedura de vot.

UPDATE, ora 16.30: Comisia întrunită pentru alegerea preşedintelui Parlamentului urmează să prezinte procesele verbale.

UPDATE, ora 15.54: A fost anunţată o nouă pauză de 30 de minute.

UPDATE, ora 15.52: Comisia de nou deputaţi pentru alegerea preşedintelui Parlamentului a fost instituită. Trei parlamentari sunt de la PLDM, trei de la PCRM, doi deputaţi PD şi un liberal.

UPDATE, ora 15.35: Deputaţii au hotărât să fie instituită o comisie privind alegerea prin vot secret a preşedintelui Parlamentului. Autorii iniţiativei au propus ca această comisie să fie formată din şapte sau nouă persoane. La propunerea lui Ion Hadârcă, a fost anunţată o nouă pauză de un sfert de oră.

UPDATE, ora 15.25: „Vă îndemn să dăm dovadă de înţelepciune şi maturitate politică, mai ales în acest an când va fi semnat Acordul de Asociere cu UE. Există perspective temeinice ca moldovenii să poată călători fără vize. Avem de ales între un nou guvern sau alegeri anticipate. Votarea unui nou guvern este singura opţiune de a urma procesul de integrare în Uniunea Europeană“, a mai spus Timofti. 

UPDATE, ora 15.21: Preşedintele Nicolae Timofti a calificat Banca Naţională, Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura drept incapabile să contracareze atacurile raider. „Astăzi aveţi posibilitatea să redaţi ţării stabilitatea pe care o aşteaptă oamenii. Avem în faţă perspectiva învestirii unui guvern pro-european de care depinde viitorul ţării“, a mai spus şeful de stat.

UPDATE, ora 15.15: „În urmă cu un an, m-aţi ales preşedinte. De câteva luni trecem printr-o nouă criză. Confruntarea politică a dus la demisia guvernului. Situaţia s-a consolidat cu hotărârea Curţii Constituţionale. Unele hotărâri ridică semne de întrebare. Deficienţe majore s-au înregistrat şi în activitatea altor instituţii“, spune preşedintele Timofti la tribuna Parlamentului.

UPDATE, ora 15.13: Preşedintele Nicolae Timofti a urcat la tribuna Parlamentului. Comuniştii au ieşit din sală, în semn de protest.

Înainte de şedinţa Parlamentului, PLDM, PD şi liberalii reformatori au semnat acordul de constituire a noi majorităţi parlamentare, numite Coaliţia Pro-Europeană. În premieră, documentul a fost semnat nu doar de liderii formaţiunile, ci şi de toţi cei 53 de deputaţi care fac parte din majoritate.

În afara structurii au rămas liberalii care l-au susţinut pe Mihai Ghimpu. Acesta a declarat că noua alianţă este una a intereselor, iar guvernul ce urmează să fie creat va fi unul corupt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite