Igor Boţan: Instituţiile statului nu trebuiau să permită ca propaganda străină să facă ravagii în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a combate propaganda informaţională pe teritoriul Republicii Moldova nu era nevoie de o modificare a Codului Audiovizualului, dar era nevoie ca organul specializat al statului să-şi exercite atribuţiile şi să nu permită ca „propaganda străină să facă ravagii pe teritoriul Republicii Moldova”. Opinii în acest sens a formulat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, a declarat că denumirea de Lege „anti- propagandă” este una populară, legată de un context ce ţine de situaţia din regiune, însă în Nota informativă a proiectului de lege nu se deschid parantezele cu ce este legată această situaţie. 

„Putem ghici că acest lucru este legat de un conflict regional, iar în această situaţie, acest lucru trebuie menţionat. Situaţia din regiune are o conotaţie specială după decizia Curţii Constituţionale din 2 mai anul trecut ce ţine de ocupaţia teritoriului din stânga Nistrului de către Federaţia Rusă. Acesta este contextul la care se referă autorii Notei informative şi ai proiectului de lege”, a spus expertul.

Expertul a explicat că scopul propagandei, conform definiţiei, este de a promova concertat unele doctrine şi mesaje şi de a influenţa opinia publică, prin metode de manipulare „nu tocmai ortodoxe”, pentru ca cei care sunt supuşi „tirului propagandistic” să împărtăşească ideile promovate de cei care o utilizează. 

„Legea spune foarte clar care sunt motivele. Se invocă strategia naţională de securitate şi un aspect foarte important este legat de securitatea informaţională a ţării pentru a combate propaganda, dar care trebuie să ghicim, din Nota informativă, din partea cui vine. Accept ideea şi sunt sigur că propaganda străină se face pe teritoriul Republicii Moldova, pot aduce şi exemple care influenţează dramatic situaţia din Moldova. Acum vedem şi proiectul de lege al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse care vine cu ameninţări la adresa Moldovei şi cu măsurile posibile pe care le-ar putea aplica”, a precizat Igor Boţan.

În acelaşi context, directorul executiv al ADEPT a spus că beneficiarii direcţi ai retransmisiunii posturilor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova au nume şi beneficii financiare concrete. 

„Lucrurile au o conotaţie foarte specifică şi trebuie plasate într-un context la fel foarte interesant. A propaga ceva util societăţii nu este condamnabil, dar ceea ce distorsionează o situaţie, trebuie oprit”, a spus el.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, constituie ediţia a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite