Harunjen l-a informat pe Candu că nu va veni la audierile parlamentare privind furtul miliardului: Procuratura este independentă de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, i-a comunicat preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, că reprezentanţii Procuraturii Generale nu vor veni la audierile parlamentarele privind desfăşurarea anchetei în cazul furtului din sistemul bancar. Harunjen a invocat mai multe motive, printre care că „Procuratura este independentă de puterile legislativă, executivă şi judecătorească”.

„În opinia Procuraturii, audierea în Plenul Parlamentului a Procurorului General şi a procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie în legătură cu cauzele penal iniţiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar, nu este altceva decât o solicitare voalată a informaţiei cu privire la evoluţia acestor cauze, multe dintre ele pendinte. O atare situaţie este una inacceptabilă deoarece contravine principiilor universale de înfăptuire a justiţiei şi de reglementare a rolului Procuraturii într-o societate democratică”, a menţionat Eduard Harunjen, citat de TV8 cu referire la scrisoare procurorului general către Andrian Candu.

În acelaşi timp, el afirmă că consideră posibilă prezentarea de către directorul Centrului Naţional Anticorupţie a unui raport cu date relevante şi actuale despre activitatea Agenţiei Recuperarea Bunurilor Infracţionale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar, notează sursa citată.

În şedinţa Parlamentului de joi, 4 octombrie, urmau să fie organizate audieri cu privire la investigarea fraudei din sistemul bancar. În plen trebuiau să se prezinte guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, dar şi conducerea Procuraturii Generale, a Procuraturii Anticorupţie şi a Centrului Naţional Anticorupţie. Audierile vor fi organizate la propunerea fracţiunii Partidului Socialiştilor, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite