Guvernul vrea să aducă muncitori din afara Republicii Moldova pentru că în ţară ar fi lipsă de forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a convocat o şedinţă marţi, 4 februarie, dedicată examinării problemei insuficienţei forţei de muncă, unde a prezentat informaţia despre problemele semnalate de oamenii de afaceri, care declară existenţa deficitului de forţă de muncă disponibilă în Republica Moldova.

În opinia participanţilor la şedinţă, deficitul va deveni acut în sezonul desfăşurării lucrărilor de construcţie a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficienţa forţei de muncă poate compromite realizarea programului de acţiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forţei de muncă din afara Republicii Moldova, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern. 

Olga Poalelungi, şeful Biroului Migraţie şi Azil (BMA), a informat şeful Executivului despre cerinţele cadrului legal - normativ naţional referitoare la imigrare. Legislaţia naţională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obţinere a vizelor, inclusiv s-a renunţat la necesitatea invitaţiei pentru cetăţenii mai multor ţări. În present, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în RM e redusă la 58 de ţări.
 

Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, şi însăşi dosarul este simplificat maximal. BMA a informat că există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenţionează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie.
 

Au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă şi evaluată siguranţa şi complexitatea lor, astfel încât agenţii economici să poată atrage şi administra facil forţa de muncă din afara ţării.
 

Cei prezenţi la şedinţă au constatat că forţa de muncă este locomotiva economiei, generator de valoare adăugată şi taxe, prin urmare simplificarea procedurilor, într-o manieră sigură, va impulsiona realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii şi creşterea economiei naţionale.
 

În finalul şedinţei, prim-ministrul a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM şi a altor instituţii implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor şi reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenţionând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranţa pieţei interne a forţei de muncă.
 

Ion Chicu a solicitat sa fie realizat un eveniment public în cadrul căruia vor fi prezentate scenariile de imigrare în scop de muncă tuturor companiilor interesate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite