Guvernul a sesizat Curtea Constituţională privind procedura de numire a miniştrilor, după ce Igor Dodon a refuzat să-l numească în funcţie pe Eugen Sturza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Guvernul a aprobat o decizie, într-o şedinţă specială din dimineaţa zilei de marţi, 19 septembrie, prin care sesizează Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova. Acţiunea respectivă a Executivului vine după ce Igor Dodon a refuzat să-l numească în funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, candidatura acestuia fiind propusă de majoritatea parlamentară şi desemnată de Guvern.

Guvernul solicită Curţii să fie interpretate clar acţiunile care pot fi întreprinse de către prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care preşedintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. 

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, Cabinetul de Miniştri a decis să recurcă la această acţiune pentru evitarea unui blocaj instituţional la Ministerul Apărării.

Guvernul menţionează că anterior Curtea Constituţională s-a expus parţial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. 

Astfel, Hotărârea Curţii Constituţionale nr.15 din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuţiei de numire a Guvernului de către preşedintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie şi nu depinde de voinţa şefului statului. Preşedintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigenţelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat atunci că preşedintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componenţa nominală a acestuia. Neexecutarea atribuţiilor constituţionale de către preşedintele ţării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separaţiei şi colaborării puterilor în stat stipulat de art. 6 din Constituţie.

Amintim că Igor Dodon a afirmat că nu va susţine candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. Potrivit lui, Eugen Sturza este o persoană incompetentă şi are un trecut dubios în Guvernul condus de către Vlad Filat şi Guvernul Leancă.

Ulterior, în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 12 septembrie, premierul Pavel Filip a anunţat că a recepţionat refuzul în scris din partea preşedintelui ţării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, subliniind că îl va înainta repetat.

Dodon a dat asigurări că, chiar dacă Constituţia îl obligă să semneze numirea în funcţie a ministrului înaintat de Guvern, acesta nu va semna decretul respectiv, deoarece îşi doreşte ca la şefia Ministerului Apărării să fie un militar profesionist. În acest sens, şeful statului i-a propus Guvernului să-l înainteze la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc, în caz contrat va respinge şi a doua oară candidatului Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite