Guvernul a semnat un aranjament financiar de 50 milioane de euro pentru procurarea rezervelor de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aranjament financiar, care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 de milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în caz de necesitate, a fost semnat miercuri, 11 decembrie, la Guvern. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul Ion Chicu şi directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, premierul a declarat că angajamentul este semnat pentru eventualitatea în care, din 1 ianuarie 2020, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pe traseul tradiţional (tranzit prin Ucraina) nu va fi posibilă din cauza unei posibile neînţelegeri între părţile terţe. 

„Guvernul Republicii Moldova contează că operatorii respectivi vor ajunge la un numitor comun şi noi, de la 1 ianuarie, vom primi gazele naturale pe traseul tradiţional, exact aşa cum am primit până acum”, a notat premierul.

Ion Chicu spune că executivul a identificat cinci scenarii de rezervă. Şi semnarea acordului respectiv e parte a acestor scenarii de rezervă. Potrivit premierului, în caz că nu vor fi livrate gazele pe traseul tradiţional, primul scenariu de rezervă, care va fi activat este recepţionarea gazului pe coridorul transbalcanic.
 
„Suntem absolut convinşi că toată colaborarea noastră cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi cu alţi parteneri externi pe dimensiunea sporirii securităţii energetice este o activitate foarte importantă şi o vom continua. Mai mult, la şedinţa de astăzi a bordului de directori ai Băncii, a mai fost aprobat un proiect în ceea ce ţine de implementarea proiectului renumit şi mult discutat, gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Deci, avem suport din partea Băncii şi pentru acest proiect”, a declarat Ion Chicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite