Guvernul Republicii Moldova a reconfirmat decizia de a concesiona Aeroportul Internaţional Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul de la Chişinău a mai aprobat vineri încă o data decizia de concesionare a Aeroportului, votată la finele lunii mai. Miniştrii din cadrul grupului de liberali reformatori s-au opus, iar Maia Sandu, ministrul Educaţiei s-a abţinut.

Cu patru zile înainte de examinarea şi adoptarea unei decizii de către Curtea Constituţională, care urmează să stabilească dacă Aeroportul a fost concesionat legal, cabinetul de miniştri s-a reunit în şedinţă pentru a revota concesionarea Aerportului Internaţional Chişinău.
Proiectul votat de miniştri nu a fost făcut public, iar propunerea de a include chestiunea pe ordinea de zi a fost făcută de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit ministrului, proeictul poartă un caracter strict juridic şi reconfirmă prevederile aprobate anterior de Cabinet. "Este o simplă procedură. Aici nu veţi găsi nimic nou pe partea de conţinut. La Curtea Constituţională a fost contestat mandatul Guvernului interimar. Acum reconfirmăm decizia de a concesiona Aeroportul”, a declarat vicepremierul Lazăr.

Imediat după şedinţa Guvernului pe site-ul ministerului Economiei a fost publicat contractul de concesionare pe un termen de 49 de ani a Aeroportului semnat cu compania rusească UK Komaks, care s-a angajat să investească circa 244 milioane de euro .

La 10 septembrie, Curtea Constituţională a suspendat hotărârea Guvernului de a concesiona, pe o perioadă de 49 de ani, Aeroportul Internaţional Chişinău.
De asemenea, în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului, fără a prejudicia fondul cauzei, Curtea Constituţională a dispus suspendarea acţiunii hotărârii până la soluţionarea în fond a cauzei cu emiterea unei decizii sau hotărâri definitive.
Guvernul a fost criticat de experţi, politicieni şi Consiliul Naţional pentru Participare pentru lipsa transparenţei în procesul de selectare a companiei câştigătoare a concursului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite