Guvernul R. Moldova reziliază contractul cu Avia Invest. Ion Chicu: Am lansat procedura de insolvabilitate

Guvernul R. Moldova reziliază contractul cu Avia Invest. Ion Chicu: Am lansat procedura de insolvabilitate

Prim-ministrul Ion Chicu a comunicat luni, 18 mai, că Guvernul reziliază contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, care a fost semnat cu Avia Invest. Premierul susţine că, în 2013, a avut loc o „concesionare criminală”. Executivul îşi propune să lanseze procedura de insolvabilitate a companiei, în rezultat să obţină rezilierea contractului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După cum cunoaşteţi, Avia Invest, investitorul care se prezenta în 2013 că vine aici să investească foarte mult şi să modernizeze Aeroportul, de fapt, a intrat în incapacitate de plată. La 30 aprilie 2020, fiindcă s-au acumulat datorii şi nu s-a respectat graficul de achitare a acestor datorii, conturile au fost blocate. Suntem în 18 mai şi ei niciun bănuţ nu au achitat din datorie. De aceea, statul va declanşa procedura de insolvabilitate faţă de acest agent economic. Statul nu are bani să achite pentru acei care veneau în 2013, în mod fraudulos, chipurile să investească. Adresarea pentru lansarea procedurii de insolvabilitate va fi astăzi. Ei au peste 22 milioane de lei datorii”, a afirmat Ion Chicu într-un briefing de presă.

Ca şi Igor Dodon, premierul Chicu la fel a adus acuzaţii Guvernului Sandu, că din cauza Executivului precedent s-ar fi tărăgănat procedura de reziliere a contractului, atunci când autorităţile ar fi permis reeşalonarea datoriilor, acuzaţii respinse de Maia Sandu. 

Igor Dodon a declarat joi, 14 mai, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că autorităţile depun eforturi pentru a readuce Aeroportul Internaţional Chişinău în gestiunea statului, după ce a fost concesionat companiei Avia Invest, controlată de Ilan Şor, anunţat în căutare internaţională de organele de drept din R.Moldova pentru implicare în frauda bancară.

Avia Invest, companie căreia i-a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, a anunţat că până la 15 mai toate obligaţiile financiare ale companiei, inclusiv pretenţiile Autorităţii Aeronautice Civile vor fi onorate în volum deplin. „Unul dintre fondatorii AVIA INVEST a decis să acorde un împrumut substanţial pentru achitarea tuturor datoriilor curente care au apărut din cauza pandemiei şi stopării, aproape în totalitate, a activităţii Aeroportului Internaţional Chişinău, dar şi pentru stingerea restanţelor istorice, care s-au format nu din vina AVIA INVEST”, se spune într-un comunicat de presă al companiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: