Guvernul de la Chişinău a rămas fără majoritate parlamentară. Moldova riscă să se confrunte cu o criză politică, în plină pandemie de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Guvernul Chicu nu mai are sprijinul unei majorităţi parlamentare, după ce încă un deputat a părăsit fracţiunea PDM miercuri, 17 iunie. Este vorba despre Efrosinia Greţu, care a decis să adere la grupul parlamentar Pro Moldova, condus de Andrian Candu, despre care Igor Dodon şi liderul PDM, Pavel Filip, spun că este condus din umbră de Vlad Plahotniuc, care oferă sume imense de bani pentru ca deputaţii să părăsească PDM şi să adere la Pro Moldova.

În aceste condiţii, alianţa PSRM-PDM are doar 50 de voturi, din 51 necesare pentru a deţine majoritatea parlamentară. Acum mingea este pe terenul partidelor de opoziţie, care în noua conjunctură are posibilitatea atât să dea jos Guvernul, cât şi să învestească în funcţie un nou Guvern. Însă lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. 

Pe de o parte, Igor Dodon a anunţat anterior că nu va accepta să desemneze un alt premier decât pe Ion Chicu şi că va încerca să provoace alegeri parlamentare anticipate. Într-adevăr, potrivit Constituţiei, preşedintele ţării desemnează candidatura la funcţia de premier, după ce se consultă cu fracţiunile parlamentare. Teoretic, Igor Dodon poate desemna un candidat care să nu fie agreat de noua majoritate parlamentară, iar dacă acesta nu este votat de Parlament în urma a două tentative, atunci sunt declanşate alegeri parlamentare anticipate. 

De aceea, deputatul Platformei DA Igor Munteanu s-a adresat Curţii Constituţionale pentru ca Înalta Curte să interpreteze articolul 98 din Constituţie şi să spună dacă preşedintele este obligat să desemneze candidatul propus de noua majoritate parlamentară. În plus, deputatul cere Curţii să spună ce se întâmplă dacă şeful statului refuză să desemneze candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară.

Pe de altă parte, există anumite animozităţi în rândurile opoziţiei, care în acest moment nu este capabilă să ajungă la un numitor comun privind demiterea, ulterior numirea altui Guvern. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă vor fi 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA. 

Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite