Guvernul Chicu nu susţine organizarea alegerilor prezidenţiale timp de două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Guvernul nu susţine modificarea Codului Electoral în vederea extinderii programului de votare prin organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale pe parcursul a două zile consecutive, atât pentru cetăţenii care locuiesc în ţară, cât şi pentru cei din străinătate, transmite IPN.

Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, spune că opţiunea ar genera creşterea cheltuielilor aferente organizării votării, legate de salarizarea membrilor şi funcţionarilor din cadrul organelor electorale, prelungirea perioadei de degrevare sau convocare, precum şi pentru procurarea serviciilor de transportare, antrenarea suplimentară a responsabililor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene prin asigurarea personalului necesar şi acordarea asistenţei logistice în procesul de constituire şi funcţionare a organelor electorale din străinătate.

Din estimările Ministerului Finanţelor, cheltuielile pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare pe  parcursul a două zile vor creşte cu circa 39,6 milioane de lei, iar pentru alegerile prezidenţiale cu 79,1 mln lei, faţă de cele 164,1 mln lei planificate deja în buget.

Şi propunerea legată de permiterea votării în secţiile constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza actelor expirate a fost considerată nejustificată. Potrivit ministrului justiţiei, „calitatea de cetăţean al Republicii Moldova poate fi demonstrată în faţa organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil”.

Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Electoral a fost înregistrat de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, la sfârşitul lunii mai a acestui an. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare şi alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc două zile consecutiv, sâmbătă şi duminică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi în străinătate. Totodată, alegerile locale şi referendumurile ar urma să se desfăşoare ca şi până acum, în ziua de duminică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite