Guvernul Chicu a iniţiat negocierile pentru un nou program cu FMI

Guvernul Chicu a iniţiat negocierile pentru un nou program cu FMI

Negocierile unui nou program cu FMI au fost iniţiate astăzi, 7 iulie,  de prim-ministrul Ion Chicu, care a avut o întâlnire cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Timp de două săptămâni, misiunea FMI va purta discuţii cu autorităţile Republicii Moldova pe marginea unui program care se va desfăşura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acţiuni de susţinere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanţe fiscale şi financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupţie şi alte domenii.

Sprijinul financiar se ridică la 550 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar şi o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.

Potrivit părţilor, instabilitatea politică din Moldova reprezintă „singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI”. Astfel, misiunea va implica în discuţii şi unele forţe politice din Parlament. În luna septembrie, Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.

Premierul Ion Chicu, a menţionat că sprijinul financiar din partea FMI este esenţial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. „Suntem gata să discutăm şi să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanţare şi să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

În luna aprilie 2020, Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgenţă pentru Republica Moldova în sumă de circa 235 de milioane de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condiţiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna martie pentru a susţine Moldova în depăşirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările