Guvernatorul BNM: Suspendarea asistenţei macrofinanciare a UE nu va genera un efect major pe piaţa valutară

Guvernatorul BNM: Suspendarea asistenţei macrofinanciare a UE nu va genera un efect major pe piaţa valutară

Guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova (BNM), Sergiu Cioclea, susţine că suspendarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova din partea UE, în valoare de 100 de milioane de euro, nu va genera un efect major pe piaţa valutară, cel puţin pe termen scurt.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru a pune în perspectivă efectul suspendării Acordului de asistenţă macrofinanciară cu UE, suma totală a debursărilor prevăzute este de circa 116 milioane dolari SUA pe o perioadă de doi ani”, a afirmat Sergiu Cioclea în cadrul unui interviu.

Guvernatorul BNM afirmă că leul moldovenesc şi-a întărit pozitiile în raport cu euro şi dolarul datorită nivelului sporit de remitenţe şi buna performanţă a exporturilor moldoveneşti, care asigură un flux important de valută pe piaţa internă în ciuda erodării deficitului comercial. 

„Oferta de valută din partea persoanelor fizice continuă să depaşească cererea din partea agenţilor economici ceea ce explică, în mare parte, tendinţa de apreciere a leului moldovenesc. Fluxul de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice a atins 1,2 miliarde dolari SUA în 2017 şi este în creştere, majorându-se cu 16% în prima jumătate a anului 2018”, a spus Cioclea.

citeste totul despre: