Grupul de lucru Moldova – Comisia Economică Eurasiatică, în primă şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima şedinţă a grupului de lucru comun Republica Moldova – Comisia Economică Eurasiatică a avut loc miercuri, 8 iunie, la Chişinău. În cadrul şedinţei, reprezentanţi din Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Federaţia Rusă, dar şi experţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Moldova şi-au propus să lanseze punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova.

Prezent la eveniment, preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat încrederea că prima reuniune a grupului de lucru comun va genera rezultate concrete pentru economia şi businessul moldovenesc. Şeful statului a menţionat că multe dintre problemele şi barierele ce stau în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi ţările Uniunii Economice Eurasiatice deja vor putea fi soluţionate nu doar la nivel bilateral, dar şi la nivel multilateral. Totodată, Igor Dodon şi-a exprimat încrederea că în luna octombrie, la Soci, în cadrul şedinţei şefilor de state ai Uniunii Eurasiatice, Republica Moldova va obţine statutul de observator în cadrul acestei structuri. Preşedintele a mai spus că Republica Moldova trebuie să colaboreze atât cu Vestul, cât şi cu Estul.

Preşedinta Delegaţiei Comisiei Economice Eurasiatice, Tatiana Valovaia, a menţionat că astfel de memorandumuri, similare celui încheiat între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova, reprezintă o practică foarte bună care în ultimii ani şi-a dovedit eficienţa, contribuie la stabilirea unor relaţii bilaterale şi multilaterale comerciale şi economice.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a declarat că agenţii economici nu au nevoie să debiteze declaraţii politice, ci să-şi vândă marfa. „Este nevoie ca şi întreprinderile mici şi mijlocii, şi cele  mari să aibă un câmp de dezvoltare şi într-o parte, şi în alta. Orice ţară din lume care are o politică bine gândită se străduieşte să menţină relaţii echilibrate cu diferite ţări”, a opinat Eugen Roşcovanu.

Liderul Congresului Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova, ex-premierul Vasile Tarlev, consideră importante toate acordurile semnate cu organizaţiile internaţionale – fie bilaterale, fie multilaterale – care aduc beneficii oamenilor de afaceri din Republica Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a semnat pe 3 aprilie, la Chişinău, Memorandumul de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică. Documentul a fost semnat în pofida dezaprobării acestei iniţiative de către guvernare. Memorandumul nu este un acord internaţional şi nu creează pentru părţi drepturi şi obligaţii reglementate de dreptul internaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite