Grup de lucru pentru identificarea propunerilor de reformare a justiţiei din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a creat un grup de lucru „în vederea identificării celor mai bune propuneri de reformare a justiţiei”, care să fie înglobate într-un proiect de lege, iar acesta încadrat în strategia de reformare sectorului. Despre aceasta a comunicat ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, după şedinţa Guvernului, transmite IPN.

Potrivit ministrului, din grupul de lucru fac parte judecători, avocaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai fracţiunilor parlamentare şi ai ministerului. După şedinţa de astăzi, a fost luată o pauză de câteva zile pentru identificarea şi colectarea propunerilor. Ministrul a mai spus că a făcut „o inventariere juridică” a activităţii instituţiei pe care o conduce şi a constatat că un proiect de lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie şi evaluarea judecătorilor nu este încă pregătit.

Fadei Nagacevschi a mai spus că, după întâlnirea cu corpul de judecători care fac parte din grupul de lucru, a rămas surprins de faptul că ei acceptă evaluarea extraordinară a magistraţilor, doar ca acest proces să aibă loc prin intermediul instituţiilor deja existente, care urmează să fie consolidate.

Ministrul a mai spus că a avut o comunicare telefonică cu preşedintele Comisiei de la Veneţia şi au convenit să se întâlnească luni, 25 noiembrie, în vederea clarificării situaţiei cu privire la proiectul de reformare a justiţiei. Potrivit lui Fadei Nagacevschi, preşedintele Comisiei de la Veneţia ar fi recomandat să se acţioneze conform principiului „grăbiţi-vă încet”, să nu se facă greşeli, ca procesul de reformare să fie unul incluziv, cu respectarea tuturor principiilor democratice şi standardele internaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite