Grigore Novac: PSRM ar putea fi exclus din cursa electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Grigore Novac via facebook
FOTO Grigore Novac via facebook

Deputatul socialist Grigore Novac nu exclude că Partidul Socialiştilor ar putea fi exclus din cursa electorală pentru parlamentare. Politicianul spune că aceasta ar putea veni drept o sancţionare pentru anumite acţiuni, transmite IPN.

„Noi am văzut că în ultima perioadă Partidul Democrat recurge la diferite acţiuni pentru a-l provoca preşedintele ţării şi Partidul Socialiştilor la diferite acţiuni. Cunoscându-le deprinderile, tacticile şi manierele de a acţiona într-un fel sau altul, noi am văzut cum guvernarea, prin diferite instrumente, mai întâi provoacă, iar după poate să sancţioneze dur. Spre exemplu, PSRM poate fi exclus din cursa electorală din diferite motive. Ei motiv o să găsească”, a afirmat deputatul socialist în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Parlamentarul spune că guvernarea îl provoacă şi pe preşedintele Igor Dodon, referindu-se la situaţia legată de numirea celor doi miniştri noi în Guvernul Filip.

Juristul PSRM Fadei Nagacevschi susţine că din anul 2016, când a fost ales preşedinte Igor Dodon, are loc o tentativă de dezinstituţionalizare a instituţiei preşedintelui şi de limitare a competenţelor şefului statului. El s-a referit la acţiunile Guvernului şi Curţii Constituţionale legate de suspendarea lui Igor Dodon pentru numirea noilor miniştri.

„Preşedintele este o instituţie politică, care are ca scop medierea puterilor. Cu el trebuie să se găsească consens, nu poţi să impui preşedintele să facă ceea ce vrea guvernarea la o anumită etapă, deoarece el este ales de către popor şi conform principiilor reprezentativităţii şi stabilităţii funcţiei, el, pentru eventuale erori sau inacţiuni politice, va răspunde în faţa cetăţeanului şi nu în faţa lui Candu sau Filip”, a menţionat Fadei Nagacevschi.

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, preşedintele Igor Dodon nu a primit informaţii despre cei doi candidaţi şi a trebuit să se informeze despre integritatea lor din investigaţii jurnalistice şi de pe site-urile instanţelor de judecată. Juristul consideră că această atitudine nu poate fi numită colaborare instituţională. De asemenea, el afirmă că guvernarea ar fi putut evita confruntarea cu preşedintele, dacă stabilea interimatul celor două funcţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite