Ghimpu crede că Timofti va propune candidatura pentru şefia guvernului înainte de formarea unei majorităţi parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PL, Mihai Ghimpu FOTO Alexandru Tarlev
Liderul PL, Mihai Ghimpu FOTO Alexandru Tarlev

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a decis să înainteze candidatura pentru funcţia de prim-ministru înainte de a fi formată o alianţă majoritară în Parlamentul de la Chişinău, crede liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

„Vă spuneam eu că furtul miliardului nu este doar o problemă financiară pentru Republica noastră, ci şi una politică. De o lună şi ceva batem pasul pe loc! Să fie la mijloc doar o supărare?! E greu de crezut, pentru că pe un om, doi poţi să te superi, dar pe toată lumea - NU! Şi atunci ne întrebăm: De ce Preşedintele, în loc să facă tot posibilul ca PLDM să pună mai presus interesele cetăţenilor, viitorul lor şi nu supărarea, a hotărât să desemneze candidatura la funcţia de Prim-Ministru înainte de a avea formată o majoritate parlamentară? În ce să crezi? În urgentarea formării Guvernului sau în forţarea alegerilor anticipate?”, s-a întrebat Ghimpu pe contul său de Facebook.

Preşedintele PL mai crede că „scopul în furtul miliardului a fost mai mult unul politic, şi anume de a compromite viitorul european”. „Iată de ce unii nu doresc timp de o lună să formăm o majoritate parlamentară proeuropeană şi să învestim un Guvern, iar Preşedintele statului, având încă timp îndeajuns, se grăbeşte să nominalizeze candidatura la funcţia de Prim-ministru”, a mai scris Mihai Ghimpu.

„Preşedintele va desemna candidatura în baza discuţiilor cu partidele politice”

„Preşedintele va desemna o candidatură potrivit Constituţiei încadrându-se în termenul legal. Care va fi această persoană veţi afla din comunicatul pe care îl va emite Preşedinţia. Când se va întâmpla nu pot să vă spun, cert este că preşedintele se va încadra în termenul legal. Acesta este un rezultat al discuţiilor pe care Nicolae Timofti le-a avut cu fracţiunile parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Chişinău, Vlad Ţurcanu, pentru Agora.md.

Amintim că Republica Moldova a rămas fără guvern pe 29 octombrie, atunci când Parlamentul a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ, depusă de PSRM şi PCRM. La scurt timp, Nicolae Timofti l-a desemnat premier interimar pe vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega.

Precizăm că, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să fie dizolvat dacă timp de trei luni nu reuşeşte să învestească guvernul. Acest lucru urmează să se întâmple chiar şi în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui ţării, conform deciziei Curţii Constituţionale din 24 noiembrie 2015.

Parlamentul de la Chişinău poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui ţării. Dodon: Dilema a fost soluţionată

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite